Vlnr: Ko van Renssen, Jerben Hennipman en Jan Garretsen. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Ko van Renssen, Jerben Hennipman en Jan Garretsen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Stageplekken en vacatures aan bod tijdens Open Bedrijven Dag

Open Bedrijven Dag Doetinchem

DOETINCHEM - Het idee leefde al vanaf 2019, maar telkens stak corona een spaak in het wiel. In maart 2022 moet het er nu echt van komen: de Open Bedrijven Dag Doetinchem. Voorzitter Jan Garretsen van IG & D en Bedrijvig Doetinchem, bijgestaan door Ko van Renssen en Metzo College student Jerben Hennipman weten er meer van.

Door Bert Vinkenborg

Garretsen: “IG&D en de zes parkmanagement organisaties vonden het een goed idee om de deuren van de bedrijven in Doetinchem in maart 2022 een dag te openen voor belangstellende bezoekers. Maar vooral in het begin van de coronacrisis hadden ze wel andere dingen aan hun hoofd. In september 2021 hebben we besloten om het project van start te laten gaan.”
Voor Doetinchem, Wehl en Gaanderen wordt dit de eerste keer dat bedrijven bezoekers binnenlaten om te laten zien waar men mee bezig is.

Inspiratie en ontdekkingen
Voor de deelnemende bedrijven uit diverse sectoren wordt het dé gelegenheid om hun bedrijf van A tot Z te tonen en daarmee voor de bezoekers er een dag vol verrassingen, inspiratie en ontdekkingen van te maken.
Een belangrijke doelstelling van de bedrijven is, naast het neerzetten van hun imago, het aanbieden van stageplekken en vacatures. Bezoekers krijgen door de Open Bedrijven Dag de unieke kans een bedrijf echt te leren kennen door rondleidingen, presentaties en demonstraties.

Bedrijventerreinen
Binnen de gemeente Doetinchem bevinden zich zes bedrijventerreinen, elk met een eigen parkmanagement. Het gaat om de locaties Wijnbergen, Verheulsweide, De Huet, Keppelseweg, A18 in Wehl en Akkermansweide in Gaanderen. Het bijzondere van het bedrijventerrein Akkermansweide in Gaanderen is dat het overloopt in Terborg en dus met twee gemeenten te maken heeft.
Om die reden is voor Gaanderen een aparte datum ingepland, namelijk vrijdag 25 maart. Ook bedrijven in het naastgelegen terrein binnen de gemeente Oude IJsselstreek kunnen dan bezocht worden. Voor de terreinen in Doetinchem en Wehl staat zaterdag 26 maart in de agenda.
Tot dusver hebben zich ongeveer veertig bedrijven aangemeld voor openstelling. De verwachting is dat het er zo’n vijftig kunnen worden.
Het is overigens geen vereiste dat de deelnemende bedrijven ook lid zijn van IG & D. Eind januari wordt de balans opgemaakt en gaat het project de volgende fase in.
Hoewel er toch nog onzekere factoren zijn, niemand weet tenslotte zeker hoelang de coronabeperkingen nog van kracht blijven, vindt de projectorganisatie dat deze eerste keer een succes moet worden. Zorgvuldige organisatie kost veel voorbereiding en begeleiding. Er wordt daarom met spanning uitgekeken naar de komende mededelingen door de regering. Corona blijft een belangrijke en cruciale factor.
Jan Garretsen: “Dit is voor Doetinchem het eerste evenement in zijn soort. Over enkele jaren volgt er waarschijnlijk weer een. Eens per 2 à 3 jaar zou mooi zijn.”

Onderwijs
Ko van Renssen is voorzitter van de commissie Arbeid & Scholing van IG & D en onderhoudt in die hoedanigheid de contacten met onderwijsinstellingen. “Ik maak de scholen bekend met stagemogelijkheden bij de bedrijven en zorg voor de bekendheid van de Open Dag bij hun studenten.”
Van Renssen wordt geflankeerd door Jerben Hennipman (14 jaar), derdejaars student aan het Metzo College. Jerbens favoriete sport is motorcross en hij studeert techniek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij uitkijkt naar de Open Bedrijven Dag om te zien of er wellicht een technisch bedrijf bij zit dat aansluit bij zijn passie en waar hij ‘in de keuken’ kan kijken.
Garretsen en Van Renssen menen dat Achterhoekse en ook Doetinchemse bedrijven doorgaans te bescheiden zijn en zich best mogen laten zien. Van Renssen: “Je krijgt spijt als je er niet bent geweest.”
IG & D heeft een website geopend met uitvoerige informatie en bedrijfsvideo’s over de Open Bedrijven Dag. Aanmelden kan nog tot 15 januari.
Voor meer informatie:


www.openbedrij-vendagdoetinchem.nl