'Fijn weer beginnen'

Vervolg van pagina 2/3

GAANDEREN - Om leervertraging bij kinderen weg te werken, bedacht de vorige regering het Nationaal Programma Onderwijs, waarbij er voor het onderwijs extra acht en een half miljard euro beschikbaar kwam voor twee en een half jaar. 700 euro per kind dit jaar.

Gaanderwijs zette in op extra handen in de klas. Leuverink: "We kijken naar de behoefte van de kinderen en hebben vooral ingezet op extra instructie, soms op materialen en trainingen. Maar er zijn ook extra gymlessen ingekocht en er wordt extra ingezet op de vreedzame school en thematisch onderwijs.”
Toch is Leuverink niet zo heel blij met de pot met geld. "Het is maar voor een korte tijd. Daarnaast trekt de extra mankracht die we ervoor inzetten onze vervangerspool leeg. Dat laatste kost veel hoofdbrekens en komt niet ten goede aan de continuïteit. Wat we van de nieuwe regering vragen is stabiliteit, eenduidigheid in de coronaregels en een lange termijn visie.”
"Maandag, lekker weer beginnen”, vertelde Knuvink vorige week vrijdag. "Met open armen en kinderchampagne heten we de kids welkom.” In haar klas staat een pot met kaartjes waarop kinderen hun goede voornemen kunnen schrijven. En een online quiz komt maandag meteen de sfeer in de groep ten goede. "De eerste veertien dagen zetten we vooral in op sociaal welbevinden. Dat is de basis om verder te kunnen.”
Directeur en leerkracht hebben vertrouwen in de toekomst, maar maken zich ook zorgen over wat de coronatijd op lange termijn vooral op sociaal/emotioneel gebied met kinderen doet. "Dat is niet te overzien, dus doen we nu meer dan ooit waar we goed in zijn: kinderen helpen ontwikkelen zodat ze uiteindelijk sterke burgers worden.”