Foto: Pixabay
Foto: Pixabay Pixabay

Armoede: 'Een korte lijn en snel hulp'

DOETINCHEM - De armoede in Nederland een groot probleem. Veel mensen moeten een beroep doen op hulp bij hun (eventuele) schulden of om deze te voorkomen. Ze komen er alleen niet uit. Dat speelt ook in Doetinchem; de gemeente schat dat over 2021 ongeveer 3.600 huishoudens een inkomen hebben tot 120 procent van het Wettelijk sociaal minimum en een vermogen binnen de grenzen van de participatiewet. 

Dat is 13,9 procent van alle huishoudens in de gemeente.
In Doetinchem is een aantal organisaties die dan hulp verleent. Deze hulp kan van financiële aard zijn, maar is ook vaak de weg wijzen om schulden te voorkomen. Voor de hulpvrager is het vaak moeilijk om het juiste adres te vinden. Het komt regelmatig voor dat hulpvragers zich melden (een aanvraag doen) bij verschillende organisaties. Dit komt snelle hulp niet ten goede. Daarbij blijkt het ook nog eens dat de stap naar bijvoorbeeld het Buurtplein voor veel mensen een te grote stap is.

Eén loket
De Vromen Gravelijn Stichting en het Platform Armoedebestrijding Doetinchem (PAD) hebben besloten om de hulpvragen die bij hen binnenkomen via ‘één loket’ te laten verlopen. Voor de hulpvrager is dit duidelijk en inzichtelijk.
Er ontstaat een korte lijn waardoor de hulp sneller gegeven kan worden. De meeste hulpvragen worden digitaal aangevraagd. Dat kan met een gezamenlijk vragenformulier dat op de website van beide organisaties kan worden gedownload.

Werkwijze
Vanaf januari 2022 gaat iedere aanvraag die bij de Vromen Gravelijn Stichting binnenkomt direct door naar de coördinatoren (vrijwilligers) van het PAD. Zij behandelen verder deze aanvraag. Het PAD heeft al veel ervaring met allerlei hulpvragen.
Centraal in hun werkwijze staat dat zij in principe altijd op huisbezoek gaan om de situatie met de betrokkene goed door te nemen. Gezamenlijk wordt gekeken en besloten wat er gedaan moet worden. Dat kan ook betekenen dat een aanvraag verder niet in behandeling wordt genomen of wordt doorverwezen. Eventuele financiële steun door de Vromen Gravelijn Stichting wordt intern verrekend. Daar merkt de hulpvrager niets van.

Meer informatie
Voor meer informatie kan contact worden gezocht met het secretariaat van de Vromen Gravelijn Stichting (w.pasman@casadata.nl) en van het PAD (info@padoetinchem.nl).


www.padoetinchem.nl/nl