Koor Liberate. Foto: PR
Koor Liberate. Foto: PR PR

Koor Liberate viert 40-jarig bestaan: ‘Koor dat zingt en swingt’

Muziek

Gaanderen -  Op zondag 13 februari viert Liberate dat het koor 40 jaar geleden werd opgericht. Dit wordt gevierd in de St. Martinuskerk te Gaanderen om 9.30 uur met als voorganger een persoon die zelf uit de liberate gelederen stamt, namelijk vicaris Ronald Cornelissen. 

Het thema van de viering zal zijn “… als muziek in je oren.” Dit geeft al aan dat er veel gezongen zal worden door Liberate zelf. Het wordt vooral ook een vrolijke viering met veel diepgang. De betekenis van het woord “liberate” zal daarbij regelmatig centraal staan en het koor wordt hierdoor in de schijnwerpers gezet.

Rockmis
Liberate is altijd ‘in’ geweest voor experimenten. Vier jaar na de oprichting arrangeerde de toenmalige dirigent Rob Gerritsen de Rockmis ‘Pax optima rerum’ (Vrede is het hoogste goed). Hij arrangeerde deze mis voor drie- en vierstemmig koor en een twaalfpersoons begeleidingsband. De mis werd in 1985 voor het eerst uitgevoerd in de St. Augustinuskerk en trok daar zo’n 500 voornamelijk jongeren. Nederlandstalige Reli-Rock, wie had daarvan eigenlijk ooit gehoord. Na de mis ging het dak eraf, het voltallige publiek liet weten dat zij geraakt waren door de waanzinnige prestatie van het koor en de enthousiaste voorganger Pastoor Duif. Na de St. Augustinuskerk werd de Rockmis ook uitgevoerd in andere kerken in de regio, Ook daar trof Liberate een uitzinnig publiek aan.

Roerige jaren
In de jaren negentig werden ook nieuwe uitdagingen aangegaan. Liberate legde zich steeds meer toe op moderne Nederlandstalige en Engelstalige gospels. Ook moderne pop met een boodschap ging meer en meer tot het Liberate repertoire behoren. Met deze liedjes was Liberate ook steeds vaker te horen in samenwerking met onder andere Gaanderense muziekverenigingen. Tijdens concerten met SBOG en Schuttersgilde St. Martinus liet Liberate horen wat zij nog meer in haar mars had. Het koor was in de groei, zowel zang technisch als qua ledenaantal. Ondertussen was dirigent Harry Thissen aangetreden. Samen met hem begonnen de werkzaamheden die hoorden bij een langgekoesterde wens van Liberate, men wilde graag een echt popconcert op de planken zetten. Juni 1995, grote Rabobankzaal van Schouwburg Amphion: Liberate presenteerde tot tweemaal toe in een uitverkochte zaal het popconcert “Let’s go crazy” voor een uitzinnig publiek. Talloze top 40 hits uit heden en verleden passeerden de revue. Harry Thissen had voor deze gelegenheid een heuse housemix gearrangeerd waarbij zelfs het publiek werd uitgenodigd om op het podium mee te dansen. Liberate, inmiddels uitgegroeid tot 90 leden, zorgde voor een hoogtepunt door samen op te treden met het 50 leden tellende kinderkoor Keitof van Mariet Jansen. Samen zongen zij liedjes van Pink Floyd, Alice Cooper en Joe Cocker.
In 1999 presenteerde Liberate nogmaals een popconcert genaamd “Colours”, ditmaal voor een tweemaal uitverkochte sporthal “De Pol”. Tijdens dit concert maakte Liberate voor het eerst gebruik van film- en beeldmateriaal boven het koor. Dit was een mooie aanvulling van het totaalplaatje.

Eeuwwisseling
Na 2000 besloot het bestuur van Liberate om zich blijvend te presenteren als een koor met twee gezichten. Enerzijds als een koor dat moderne gospels en relipop zingt in kerken, ziekenhuizen, zorgcentra, bondsavonden et cetera. Het andere gezicht is dat van een popkoor dat hits zingt van diverse popartiesten. Dit doet Liberate bij onder meer korenfestivals, evenementen, in zalen en schouwburgen, met zowel oud als actueel poprepertoire dat geliefd is bij een divers publiek. Dit valt merkbaar in de smaak bij het publiek, maar ook bij de leden zelf. Het komt steeds vaker voor dat nieuwe leden zich melden van buiten Gaanderen en wat bijzonder is, regelmatig komt het voor dat nieuwe leden zich aangetrokken door het poprepertoire maar het ook heel positief voor lief nemen dat zij meedoen in kerkelijke vieringen waar ook religieuze muziek wordt gezongen.
Liberate is tot een soort van kameleon geworden die zich prettig voelt bij elke achtergrondkleur. Sinds het begin van de eeuw werd het aantal mannen steeds minder. Op dit moment zijn er geen mannen meer maar kan Liberate rekenen op zestien enthousiaste meiden die het samen enorm naar de zin hebben bij het koor. Nog steeds is er belangstelling voor het koor, in de wandelgangen melden zich steeds vaker vrouwen die nog twijfelen maar wel degelijk belangstelling hebben voor het koor. Graag willen zij proberen hoe het is om bij Liberate te zingen. Tegen hen kan worden gezegd: de deur naar de repetitieruimte aan de Kerkstraat 72 te Gaanderen staat elke vrijdagavond vanaf 19.30 open voor al die personen die graag sfeer willen komen proeven en willen komen meezingen als een nieuw volwaardig nieuw lid.

Concert
Ondertussen werkt Liberate, naast alle muzikale voorbereidingen voor de jubileumviering op 13 februari, gestaag door aan een concert dat zal gaan plaatsvinden op 15 oktober 2022. Dit concert zal ook weer een echt popconcert worden. Terug van weggeweest zal dirigent Harry Thissen de meiden van Liberate weer naar grote hoogten stuwen. Het repertoire voor het concert zal bestaan uit oud maar ook uit spiksplinternieuw materiaal van grote namen als o.a. Adele, Lorde, Queen, Bløf en Eric Clapton. Liberate houdt de locatie nog even geheim. Het bestuur van Liberate zou het geweldig vinden als naast de inwoners van Gaanderen ook heel veel oud Liberate leden, ook van buiten de dorpsgrenzen, naar het concert gaan komen. Op deze manier wordt het ook een echte reünie waar het leuk is om elkaar weer eens te kunnen ontmoeten. Want zoals Liberate het zelf graag zegt: ”Zingen is verbinden.”