Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Lezers helpen

Opinie

Na de versoepelingen rond de coronamaatregelen lijkt het leven meer kleur te krijgen en dat is goed nieuws. We kunnen er weer op uit. Lekker een restaurantje pakken maakt het leven toch een stuk leuker. 

Het is geen verdienste maar als ik ’s morgens opsta, ben ik gelijk wakker en actief. Mijn Anke doet daar iets langer over, niks fout aan. Ze reageert wel gelijk als ik haar op weg naar de badkamer plagend vraag: “Mag ik deze dans van u?” Het wordt dan geen Quik step, maar eerder een rustig Engels wals. De polonaise gaan we pas lopen als alles achter de rug is. 

Na het ontbijt pakken we een bak koffie en de krant. In plaats van de rouwadvertenties ga ik tegenwoordig eerst naar de column van Thomas Verbogt en de pagina strips en service van mijn krant. Mijn favoriete columnist en de uitspraken van kleuters humeuren mijn dag gelijk op. 

De rubriek ‘lezers helpen lezers’ is ook zeer lezenswaardig. Een paar rare vragen wil ik u niet onthouden. Een oma laat weten dat haar kleinzoon van 16 alles spaart over de Tweede Wereldoorlog, het liefst Duitse spullen. Hij heeft al een Duits uniform, maar zoekt nu een paspop. Ik maak mij toch een beetje zorgen over die fascinatie en hoop dat er geen paspoppen zijn die de Hitlergroet kunnen brengen. 

Even verderop zie ik de volgende oproep: ‘Ik zoek het boek,’ De Ark van Noah Haken’. Hoop wel dat de dame goed kan zwemmen want zo’n gehaakte ark lijkt me best riskant. 

Een man uit Limburg heeft een heel ander probleem. Hij is in de buurt van Boxmeer zijn autosleutels verloren. De sleutels zijn te herkennen schrijft hij aan de mascotte met de afbeelding van ‘Maria van altijd durende bijstand’, die blijkbaar even niet heeft opgelet. Misschien kan hij de hulp inroepen van St. Antonius. Wij leerden vroeger het versje ‘ Heilige Antonius beste vriend zorg dat ik mijn sleutel vind.’

Volgens mij waren we vroeger bijgeloviger dan nu. De beeltenis van de heilige Christoffel zie je ook niet meer op het dashboard, daar zijn de airbags voor in de plaats gekomen. Het is meer dan een halve eeuw geleden dat ook ik in de file stond voor de kerk om mijn auto met Christoffel medaille te laten zegenen om ongelukken te voorkomen. Die medailles zijn gelijk met het geloof verdwenen denk ik, maar zijn altijd nog op te vragen via de rubriek ‘Lezers helpen lezers’.

Goed gaon.