Afbeelding
PR

Jong Presenters aan de slag achter de voordeur

Maatschappij

DOETINCHEM - “Dit project heeft wel indruk op me gemaakt. Aan de buitenkant van het huis valt het niet op dat er binnen zoveel spullen zijn verzameld,”, vertelt een van de trainees van Jong Present. Als trainee maken 27 studenten van de opleiding Sociaal Werk van het Graafschap College kennis met de praktijk. 

Tijdens het traineeship gaan ze onder andere aan de slag achter de voordeur. Ze worden hierbij begeleid door de projectcoördinatoren van Present Doetinchem. Zeven studenten hielpen verdeeld over twee groepen een alleenstaande man en een alleenstaande vrouw bij het opruimen van hun huis. Jong Present is onderdeel van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van de rijksoverheid.

Voldoening
Drie Jong Presenters hielpen samen met vaste Presentvrijwilligers Aad en Laurens de vrouw met psychische problematiek bij het opruimen van haar huis. De vrouw gaat binnenkort begeleid wonen en daarom moet het huis leeg. De groep werd geholpen door twee uitwonende zoons van de vrouw. Na afloop werden 250 zakken kleding en 15 naaimachines naar Dorcas gebracht. “Ik vond het een mooi gebaar dat haar zoons ook hielpen. Het geeft voldoening dat we samen het hele huis hebben opgeruimd”, vertelt een van de studenten, “Ik vind het een fijn idee dat ze nu de juiste begeleiding krijgt en haar kinderen met een gerust hart kunnen leven”.

Verzameld
De overige vier studenten maakten een start met het opruimen van het huis van een man met Asperger en verslavingsproblematiek. De man had in de 27 jaar dat hij in zijn appartement woont zoveel verzameld, dat er haast geen plek meer was om te zitten. Alles werd in overleg met hem opgeruimd. Ze kwamen hierbij dubbele dingen tegen en ook spullen waarvan de man niet eens wist dat hij ze had. “Ik vond het heel erg fijn om deze man te helpen. Ik kon zien dat het heftig was voor hem. Vooral aan het einde van de dag gaf hij signalen dat hij ons weg wilde hebben omdat het hoogstwaarschijnlijk te veel voor hem werd”, vertelt een van de studenten na afloop. De trainees komen graag nog een keer terug om hem verder te helpen.

Voor meer informatie over Jong Present, kun je kijken op presentdoetinchem.nl/jongpresent of contact opnemen met Ellen Klaassen, projectcoördinator Jong Present, T 06 4471 7869 of ellen.klaassen@presentachterhoek.nl.