Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Coronabeleid op de schop

Opinie

Burgemeester, Covid-19 Delta is op de terugtocht en de Omikron variant heeft de overhand. Wat betekent dat voor de samenleving?
“De Delta variant loopt op zijn laatste benen. Omikron is veel besmettelijker, maar minder schadelijk. Het kabinet heeft daarom vanaf woensdag 25 januari veel maatregelen versoepeld. Wel met de waarschuwing dat als we ons niet aan de basisregels houden – 1,5 meter afstand, handen wassen, blijf thuis bij klachten en zorg voor frisse lucht – we misschien weer stappen terug moeten. Ik hoop van harte dat iedereen geniet van een bezoek aan de horeca, film, sportwedstrijd of het theater. Mijn oproep daarbij is: “Help ondernemers bij je bezoek en hou je aan de basisregels!”

Na bijna twee jaar lockdowns en beperkende maatregelen beginnen veel mensen onverschillig te worden. Moet en kan daar wat tegen gedaan worden?
“Ik neem dat ook wel waar, maar je kunt het ook positief zien. Een aantal basisregels zijn intussen zo ingesleten dat veel mensen die ook in de toekomst zullen blijven volhouden.”

Sommige sectoren zijn zwaar getroffen. Wordt het niet hoog tijd hen structureel te helpen overleven?
“De steunpakketten die in het leven zijn geroepen helpen niet iedereen. We moeten er daarom opnieuw naar kijken en er ruimhartig mee omgaan. Er is inmiddels enorm veel geld uitgegeven door de overheid en tegelijkertijd is er economisch minder omgezet. Een deel van die financiële last is doorgeschoven naar de toekomst. Van de huidige aanpak, wat ging er goed en wat niet, is veel te leren zodat we een volgende keer minder bij verrassing worden overvallen.”

Onze veiligheidsregio heeft onlangs besloten strenger en consequenter te handhaven bij instellingen die creatieve, ludieke manieren bedachten om de deuren weer te kunnen openen. Was dat echt nodig?
“Na de voorlaatste persconferentie is er ruimte geboden voor ludieke acties. Daarna hebben we als Veiligheidsregio gezegd ‘Nu is het mooi geweest’. Wij waren de eerste met die opstelling en de rest van Nederland is ons daarna gevolgd. Zolang er regels zijn moet je je daar ook aan houden.”

Ziekenhuisopnames en de druk op de zorg worden vooral veroorzaakt door ongevaccineerden. Moet er geen eind komen aan de vrijwilligheid?
“Ik ben erg voorstander van vaccineren en zou wensen dat iedereen dat doet. Maar ik vraag mij wel af of je iemand daartoe kunt dwingen. Wel kan het effect zijn van het weigeren te vaccineren dat je om legitieme redenen vaker moet testen om deel te nemen aan activiteiten. Overigens geldt dat het voor iedereen goed is regelmatig te testen als meer mensen ontmoet en zeker wanneer je klachten hebt. Dat is ook eenvoudig”

Zijn de nieuwe maatregelen volgens u evenwichtig?
“Het gaat er voornamelijk om dat mensen nu weten wat hun toekomstperspectief is. Nu was het niet altijd voor iedereen duidelijk waarom keuzes gemaakt moeten worden en waarvoor.”

(tekst: Bert Vinkenborg)