Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Verkiezingen gemeenteraad 2022

Opinie

Burgemeester, op 14, 15 en 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Waarom gespreid over drie dagen?
“Gespreid stemmen kon vorig jaar bij de landelijke verkiezingen ook al. Toen waren door corona de maandag en dinsdag vooral voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Nu speelt corona natuurlijk ook nog een rol. Om de drukte wat meer te spreiden, is het voor iedereen mogelijk om op maandag, dinsdag of woensdag te stemmen. De mogelijkheid bestaat overigens dat dit in de toekomst zo blijft. Maar let op: niet alle stembureaus zijn op 14 en 15 maart open!
Voor de verkiezingsdata komt er nog een Verkiezingskrant uit die huis-aan-huis in de gemeente bezorgd wordt. Alle belangrijke informatie is daarin te vinden en ook op de website van de gemeente! En hou ook onze social media in de gaten voor al het nieuws over de verkiezingen.”
De organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen in Doetinchem vergt een lange voorbereiding. Wat komt er allemaal bij kijken?
“Organisatorisch is het allemaal prima te doen. Er ligt natuurlijk wel een draaiboek, maar het is een heel precieze organisatie. De wet is duidelijk over wat de regels zijn. Tegelijkertijd is het ook een soort evenementenorganisatie. We hebben in het stadhuis mensen die het heel leuk vinden om dat te doen.”
De politieke partijen hadden tot 31 januari de gelegenheid hun kieslijsten bij het hoofdstembureau in te dienen. Hoeveel zijn het geworden en zitten daar nieuwkomers bij?
“Bij het sluiten van de aanmelding hadden elf partijen zich gemeld. Op vrijdag 4 februari zijn de kieslijsten definitief vastgesteld. Van de aangemelde partijen was er maar één nieuwkomer.”
In de gemeenteraad hebben op dit moment 11 partijen zetels. De hele raad telt 31 zetels. Worden het er dit keer weer zoveel?
“Dit keer doen 11 partijen mee. Of ze ook voldoende stemmen verzameld hebben om allemaal in de raad te komen weten we pas na 16 maart.”
Wat betekent een groot aantal partijen voor de bestuurbaarheid van een gemeente?
“Hoe meer versplintering hoe moeilijker het wordt een coalitie te vormen. Tot nu toe is het met vijf fracties in het college goed gelukt. In de basis is iedere fractie in onze raad tot op heden wel bereid tot deelname aan een coalitie. Landelijk is dat wel anders.”
Het opkomstpercentage was de laatste keer 50,9% en vertoont al jaren een dalende trend. Is dat slecht voor de democratie en moet daar wat tegen gedaan worden?
“Mijn antwoord is simpelweg ‘Ja’, een lage opkomst is slecht voor de democratie. Het gaat in de gemeente om belangrijke zaken waar zoveel mogelijk mensen zich bij betrokken moeten voelen. Een stemwijzer is een belangrijk hulpmiddel om de kiezers bij de politiek te halen. In onze gemeente kunnen inwoners straks via de stemhulp MijnStem hun keuze beter bepalen. Ook komt er een extra campagne om jongeren naar de stembus te trekken.”
Is er, ondanks corona, op de avond van 16 maart een bijeenkomst in het stadhuis om de uitslagen te volgen?
“De avond van de laatste verkiezingsdag was altijd een van de hoogtepunten van het verkiezingsjaar en ik hoop oprecht dat het dit keer door kan gaan, maar het moet natuurlijk wel kunnen vanwege corona. Als het niet ‘live’ door kan gaan, dan kijken we naar digitale mogelijkheden.”
(tekst: Bert Vinkenborg)