Toen de optocht nog onderdeel was van het carnaval in Leutekum. Helaas gaat die dit jaar in ieder geval niet door. (Foto: Roel Kleinpenning)

Toen de optocht nog onderdeel was van het carnaval in Leutekum. Helaas gaat die dit jaar in ieder geval niet door. (Foto: Roel Kleinpenning)

Roel Kleinpenning

Dit jaar weer gewoon carnaval of komt er een alternatief?

Maatschappij

Doetinchem – Ook dit jaar lijkt het erop dat carnaval niet doorgaat of dat er een alternatief bedacht wordt door de carnavalsverenigingen. Bij de Umdraeyers in Doetinchem zijn ze creatief, maar ook teleurgesteld wanneer het niet kan doorgaan zoals iedereen wil. “Alles staat en valt met de 1,5 meter.”

Zuur
Voor carnavalsvereniging De Umdraeyers in Doetinchem zou het heel zuur zijn wanneer het evenement wederom niet door kan gaan. Voor de Leutekummers is het namelijk een uniek jaar. Dit jaar bestaat de carnavalsvereniging 44 jaar. “Een jaar geleden zijn we van start gegaan met de voorbereidingen, in de hoop dat we dit jaar gewoon carnaval konden vieren. Maar wat er ook gebeurt, we willen wel ons verjaardagsfeestje vieren. In plaats van één feest op te tuigen, zijn we nu bezig met het optuigen van drie of vier feestjes,” legt voorzitter Ilja Weijers uit.

Optocht
“We sluiten niets uit. Dat klinkt hoopvol, maar je weet nu eenmaal niet hoe het zal gaan lopen. Wat al wel besloten is dat er in ieder geval geen optocht komt. Organisatorisch neemt dat heel veel tijd in beslag en de wagenbouwers zijn niet voorbereid. Dat moeten we in drie of vier weken niet meer willen optuigen. Als we iets doen, dan doen we het goed.”

De jarige carnavalsvereniging is heel veel in contact met horeca en gemeente. “We kijken wat er wel of misschien kan. Daarop maken we de scenario’s. Eén daarvan is voor het moment dat we tijdens een weegmoment verrast worden door de overheid die misschien zegt dat er iets meer kan. Dan kijk je naar het stukje handhaven. Want stel je voor dat de kroegen vol zitten, wat doe je dan met de mensen die buiten staan in hun boerenkiel? Ga je die wegsturen of bekeuren? Daar wil je je als vereniging eigenlijk niet mee bemoeien.”

Er bestaat een kans dat de overheid zegt dat het niet te handhaven is en het gedoogd gaat worden. Bij dat laatste kom je bij de vraag of de gemeente Doetinchem daar dan in meegaat. Willen we dat als vereniging? Want wij hebben wel een maatschappelijk belang. Moet je dan wel een groot feest neer willen zetten met de huidige coronabesmettingen? We wegen alles af en denken in mogelijkheden. Eén van die mogelijkheden is dat toch alles mag, we toch een tent gaan neerzetten en een mooi programma gaan draaien. Overleg met horeca en gemeente is daarom continue nodig. Want zegt één van hen dat het niet verstandig is, dan moeten we de eer aan ons zelf houden en het niet doen.”

1,5 meter heel belangrijk
Een alternatief is dan om geen tent neer te zetten, maar parachutes over een afgebakend terrein om een buitencarnaval te organiseren. “Dan mag misschien net iets meer, maar alles valt en staat voor ons wel met die 1,5 meter.” De 1,5 meter afstand houden is een eis die de Umdraeyers zichzelf hebben opgelegd om iets te kunnen organiseren. “Wanneer geen 1,5 meter gehandhaafd kan worden, dan voor ons geen carnavalsfeest. Wanneer de 1,5 meter eraf gaat, dan hebben we meer opties.” geeft de voorzitter stellig aan.

Volgens Ilja Weijers zijn er twee groepen carnavalisten. “Er is een groep die zegt dat carnaval echt tijdens de carnavalsperiode moet plaats vinden en dat er een prins moet zijn. Kerst vier je tenslotte ook met kerst. Daarnaast is er een groep die vooral zin heeft in een carnavalsfeest en het niet uitmaakt wanneer dat plaats vindt. Verder is er nog een relatief kleine groep die zegt dat het te snel komt en nog even nergens aan wil denken.” Mocht er een feest plaatsvinden, dan vindt er een online kaartverkoop plaats. “Zo’n kaartverkoop zegt heel veel of mensen wel of niet willen. Valt de kaartverkoop tegen, dan heeft, heel simpel gezegd, het volk gesproken.”

Radio Leutekum
Wanneer de 1,5 meter er niet af gaat, dan komt er, net zoals vorig jaar, weer een radioshow. Radio Leutekum. “Maar dan net iets anders. Er wordt wel een goed doel gezocht waarvoor geld ingezameld wordt. Vorig jaar is daarvoor 15.000 euro bij elkaar gebracht door de carnavalisten. Dit jaar gaan we drie DJ’s 44 uur opsluiten, omdat we 44 jaar bestaan dit jaar. Zij gaan non-stop muziek draaien. Dat wordt weer mooi.”

Naast alle alternatieven die al genoemd zijn, is er nog iets waar de Umdraeyers vol op inzetten: halfvastenbal, tijdens het laatste weekeinde van maart. “We zijn dan toch weer vier, vijf weken verder. Er wordt hopelijk steeds meer versoepeld. Dat wordt een verkleed feest mét carnavalsmuziek, maar zonder prins. Dan kunnen we toch nog een mooi feest vieren.” Een mooi vooruitzicht dus voor de Doetinchemse carnavalsvierders.

Zusterverenigingen
Volgens Ilja Weijers is er contact tussen de zusterverenigingen in Gaanderen, Wehl en Doetinchem zelf. “Wij zijn wel de stadsvereniging, maar willen onze zusterverenigingen wel informeren over de voortgang. Stel je voor dat een zustervereniging het niet voor elkaar krijgt een kleiner feest te organiseren en wij wél iets neerzetten, dan zullen we zeker aanbieden om de prins en zijn gevolg met hun eigen mensen, op ‘onze grond’, feest te laten vieren. Carnaval is uiteindelijk ook een feest van verbroedering. We zetten met carnaval niet het masker op, maar zetten het juist af. Want iedereen is gelijk.”

Johnny Vonk is president van carnavalsvereniging de Mölledraejers uit Wehl. “Als bestuur hebben we helaas moeten besluiten om carnaval 2022 te cancelen. Wij vinden het niet verantwoord om op korte termijn onze carnavalsfeesten te organiseren, maar we zijn wel gaan nadenken over een alternatief. Dat denken we te hebben gevonden met het Bevrijdingscarnaval. Dat hopen we, samen met onze carnavalisten, te kunnen vieren op vrijdag 6 en zaterdag 7 mei. Op vrijdag 6 mei hebben we dan het Verbroederingsbal en op zaterdag 7 mei het Verbroederingsbal “Ut Geet Wieter”. Ook voor de jeugd maken we er op zaterdagmiddag 7 mei weer een dolle boel van met het Kleine Blagenbal.”

Voorzitter Sabine Hoogsteder van carnavalsvereniging De Bultendarpers vertelt dat er in Gaanderen nog niets beslist is over de carnavalsactiviteiten. “Het bestuur neemt 15 februari een definitief besluit over de geplande evenementen. Voor onze vereniging betekent dit op donderdagavond 24 februari het Veurgluujen, zondag 27 februari een gezellige familie carnavalsmiddag en op dinsdag 1 maart Bultje verbranden en haring happen. Dit allemaal bij onze residentie zaal Hartjes. Op dit moment zijn wij in overleg met de basisscholen over de invulling van de vrijdagochtend. Voorgaande jaren was er voor de start bij Hartjes een programma “ veur de jeugd van vrogger” bij de Pelgrim. Dat doen we in 2022 niet. Even afwachten dus nog.”