Hondenbelasting

De belastingaanslag van de gemeente is weer binnen en ook dit jaar wordt er een belasting gevraagd voor het hebben van een hond. Het bedrag is 26,16 euro, want ik heb één hond. Heb je er twee dan wordt het bedrag al flink verhoogd want voor een tweede hond betaal je 39,24 euro extra.

Historisch gezien was het om zwerfhonden en hondsdolheid tegen te gaan en honden waren lastdieren: omdat ze karren trokken en daarvoor kon ook belasting geïnd worden. Laten we wel wezen, dit is allemaal niet meer van toepassing.
Enkele gemeentes houden dit in stand omdat het een leuke inkomstenbron is die ze vrij mogen besteden. Tegenwoordig is het meer een belasting voor het houden van een huisdier.
Het vreemde is dat er voor andere huisdieren zoals katten geen belasting wordt gevraagd. Deze beesten lopen los, jagen op ons toch al kleiner wordend vogelbestand en poepen in de tuin en de zandbak van de kinderen.
En hoe zit het dan met pony’s en paarden. Hartstikke leuke dieren, maar als die op straat poepen, loopt er ook niemand met een zakje achteraan.
Is er bij deze belasting dan sprake van willekeur of discriminatie voor het hebben van een huisdier? Het antwoord mag eenieder zelf invullen. Maar hondenbezitters, dien alsjeblieft bezwaar in bij de gemeente tegen deze belasting.

Naam bij redactie bekend.