Lotte en Gijs de Jager met schaapherder Siebe zitten na het interview dichtbij moeder schaap en haar zojuist geboren lammetje. Foto: Josée Gruwel.
Lotte en Gijs de Jager met schaapherder Siebe zitten na het interview dichtbij moeder schaap en haar zojuist geboren lammetje. Foto: Josée Gruwel. Josée Gruwel

Tweeling interviewt schaapsherder voor expositie

Cultuur

DOETINCHEM – De tweeling Lotte en Gijs de Jager interviewden vorige week stadsschaapherder Siebe Schot. Hun bevindingen en bijbehorende foto’s vormen samen met de schapencollectie van Floor en Stef Schaap uit Doetinchem de expositie ‘Schapen in de Stad’ in het Kinder Stadsmuseum.

Door Josée Gruwel

De 8-jarige Lotte en Gijs de Jager hadden de vorige week donderdag wel een heel speciale ervaring: ze keken op de boerderij van stadsschaapherder Siebe Schot aan de Keppelseweg hun ogen uit bij de kapschuur, waar ooien met hun lammetjes verblijven, stelden vervolgens de herder allerlei vragen en stonden daarbij in een grote binnenstal midden tussen lammerende schapen.

Geaaid
De tweeling vertelde hoe de ontmoeting met de herder tot stand kwam: “De vriendin van onze oma Ans werkt als vrijwilligster bij het Stadsmuseum. Zij vroeg of we mee wilden werken aan een tentoonstelling over schapen in het Kinder Stadsmuseum. Wij hebben vaak de kudde van de stadsschaapherder gezien in de stad, maar we hebben nog niet vaak schapen geaaid. In de stad staat er namelijk altijd een soort bouwhek om de kudde. Op een schapenboerderij is dat niet. Voor het aaien alleen al wilden we graag meedoen.” Hun wens ging volop in vervulling: ze aaiden vrouwtjesschapen (ooien) met hun jonkies en mochten een lammetje vasthouden.

Vragen voor de herder
Terwijl ze op het hooi in de stal bij de schapen stonden, stelden de twee ieder tal van vragen aan de herder. In een ontspannen sfeer vertelde die waarom hij dit beroep koos, hoe hij in Doetinchem herder werd, hoe groot zijn kudde is, dat hij samenwerkt met herder Rutger Elbers en ook geholpen wordt door zijn stagiaires en door zijn betrokken kinderen in hun vrije tijd. Hij vertelde over het leven en de verzorging van zijn ongeveer 750 Kempische heideschapen en over de border collies, zijn honden, over hoe en waarom en in welke maanden hij met zijn kudde in de gemeenten Doetinchem en Doesburg van plek naar plek trekt. Ook gaf hij antwoord op de vraag of een schaap corona kan krijgen. Het meest benieuwd was Lotte naar het antwoord op de vraag of de herder wel eens vrij heeft. Gijs, meer technisch van aard, wilde als eerste weten hoeveel volt er op een hek staat en wat de schapen ervan merken als ze er tegenaan lopen. En natuurlijk waren er vragen over het krijgen van lammetjes, want tijdens het interview ging het leven in de stal gewoon door, worstelde een moeder schaap naast Lotte, Gijs en herder Siebe om een lammetje te baren. Na het laatste antwoord hielp de herder het schaap een handje en werd het jong geboren. Hoe herkent een moeder haar lammetje?, vroeg Lotte zich af. De herder: “Ze ruikt het lammetje en hoort het. Elk lammetje heeft een eigen geur en een eigen geluidjes.”

Tentoonstelling
De tentoonstelling ‘Schapen in de Stad’ is tot 30 juni te zien in het Kinder Stadsmuseum aan de Burgemeester van Nispenstraat 2. De schapenverzameling van Floor en Stef Schaap plus alle info uit het interview met stadsschaapherder Siebe zijn er voor jong en oud te beleven. Zie voor openingstijden museum: www.stadsmuseumdoetinchem.nl. Kinderen en jongeren met een verzameling die het leuk vinden om ook (gratis) in het Kinder Stadsmuseum te exposeren: stuur een mail naar info@stadsmuseumdoetinchem.nl Dan word er overlegd en als het zover is krijg je deskundige hulp van enthousiaste vrijwilligers bij het inrichten van de expositie.


www.stadsmuse-umdoetinchem.nl