Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Stikstofprobleem

Opinie

Net als veel mensen in ons liefje landje begrijp ik inhoudelijk niet zo veel van het stikstofprobleem. Je leest er de meest uiteenlopende meningen over. 

De auto met dieselmotor blijkt een van de veroorzakers. Ik reed mijn actieve leven lang een diesel omdat ik altijd rond de 50.000 á 70.000 kilometer per jaar reed, en dus was die goedkopere diesel een prima optie. Ik heb mij nooit gerealiseerd dat ik zo tot de vervuilers gerekend kon worden. 

In mijn krant lees ik over twee import megaboeren in onze regio die tot de grootsten van Nederland behoren. Het gaat hier om duizenden koeien per bedrijf. Dat is andere koek dan mijn opa uit de Gaanderhei vroeger. Opa had daar een boerderij. Boerderij is een wel érg groot woord, hij was het typische voorbeeld van een keuterboer. Zijn boerenbedrijf zou nu aangeduid worden als een leuk boerderijtje voor een B&B, en dat is het ook geworden. Opa had ongeveer 25 kippen en volgens mij maar één haan. Als die haan de kippen zelfs overdag het nachthok induwde, zei opa: ‘”Zo, gaat het feest weer beginnen.” Welk feest? Wij hadden geen idee, maar vonden het gekraai mooi en probeerden dat na te doen. 

Oma zei altijd vol trots dat ze naast de acht melkkoeien ook nog negen ‘poetjes’ hadden. En, zei ze er dan ondeugend achteraan, dan hebben we opa nog niet eens meegerekend. 

Mestoverschot? Nooit van gehoord denk ik, want die werd op het eigen land uitgereden met het paard en strontkar van een buurman.

Bij mijn ouderhuis in Gaanderen hadden we wel een mestoverschot, dat kwam omdat de gemeente Doetinchem ons dorp vergeten was bij de aanleg van het riool. Ik weet nog goed dat er in de grote moestuin een zinkput werd gegraven. Daar liep het water vanuit de keuken en het waswater uit de bijkeuken naar toe. Dat scheelde een aantal keren de gewone put leeghalen. Dat gebeurde ook met handkracht door middel van de aaltschep en ging ook over ’t eigen land. Een van de drie carnavalsverenigingen had de mooie naam de Aaltscheppers en liet er een monument van maken. Toen die vereniging mee ging protesteren voor een riool namen ze de naam de Dwarsdrievers aan. De eerste demonstratie van boeren en burgers in onze regio. Het hele dorp trok naar het gemeentehuis met volle strontkarren om het mestoverschot daar te dumpen. Van een stikstofprobleem hadden wij nog nooit gehoord.

Goed gaon