Benjamin de Groot. Foto: Henk den Brok
Benjamin de Groot. Foto: Henk den Brok Henk den Brok

Amphion Open 2022: ‘Het komt goed’

Cultuur

DOETINCHEM - Even voor acht uur stijgt de spanning bij de kandidaten van de eerste voorronde van Amphion Open. Klokslag acht uur heet de enthousiaste presentator Michel van Zeist de gasten welkom. 

Door Ben Beijer

De vleugel staat klaar voor Elles, singer-songwriter uit Winterswijk. Zij straalt als ze het publiek ziet, blij dat ze live mag optreden. Deze avond is extra spannend omdat zij voor het eerst eigen werk laat horen.
Tijdens haar Nederlandstalige nummer ‘Samen naast elkaar’, komt haar prachtige stem vooral mooi tot z’n recht op de momenten dat zij het klein houdt. Haar volgende nummers, Break up en I don’t need a White Prins to save me, verdienen vanwege haar krachtige stem eigenlijk een begeleidingsband.
De jury beloont haar optreden met een nominatie voor de finale.

Broer en zus
De vleugel maakt plaats voor het nog zeer jonge duo ‘Gewoon Ben & Fien’, broer en zus uit Megchelen, met eigen begeleiding op gitaar. Fien blijkt over een geweldig mooie stem te beschikken. Het vrolijke duo zal jammer genoeg maar één nummer zingen. De vertolking van mr. Rock & Roll van Amy Macdonald is haarzuiver en vraagt om meer bij een volgend optreden. 

Prachterhoek
Doetinchemmer Sietse Popping heeft een prachtige titel voor zijn cabaretoptreden gevonden: “Prachterhoek”. Sietse legt de verschillen bloot tussen het westen en zijn geliefde Achterhoek.
Hij beschikt over genoeg zelfspot om zijn lichamelijke gebreken als onderwerp te kiezen en mag die zeker verder uitwerken volgens de jury.

Krachtige stem
De Doetinchemse band Two Planets bestaat uit vijf muzikanten tussen de 18 en 69 jaar. Frontvrouw Andrea heeft een krachtige stem die prima klinkt bij de symfonische nummers. Lekker strak gespeeld en goed te horen dat hier ervaren muzikanten staan.
Het publiek waant zich in een rockopera tijdens de zelf geschreven nummers, maar komt pas echt goed los bij het laatste deel met vrolijke reggaeklanken.

Overdenker
Lest Best, Benjamin de Groot: de 21-jarige singer-songwriter uit Doetinchem stond in 2020 ook al in de eerste voorronde, en kreeg een welverdiende nominatie voor de finale van 2020. Door de uitbraak van corona werden alle volgende rondes echter gecanceld. Amphion vroeg of hij een nieuwe kans zou willen pakken en de zichzelf ‘overdenker’ noemende Benjamin had geen bedenktijd nodig om ja te zeggen.
Mooi voor hem en het publiek, want deze laatste artiest van de avond leek klein van stuk maar liet weer zien en horen dat hij een groot talent is.
Hij veroverde de zaal gelijk al toen hij vertelde waar hij de inspiratie vandaan haalde voor zijn lied ‘The man I want to be’. Met twinkelende ogen bekende hij een ‘radicale romanticus’ te zijn. Ik kwam de vrouw van mijn dromen tegen en in het voorbijgaan keek ze mij zeker twee seconden aan. Dus wist ik het zeker, wij gaan trouwen.
In zijn lied ‘With the Wind’ bezingt hij zijn verdriet omdat die liefdes onbeantwoord blijven. Benjamin kreeg van juryvoorzitter Henk Lubberdink te horen dat hij met stip wordt genomineerd voor de finale en dat ‘het zeker goed komt.’

Talenten kunnen zich nog inschrijven voor de voorrondes op 5 april en 21 juni .