De Baakse actrice Mila Kok droomt van een filmcarrière in Hollywood. Foto: Eigen foto

De Baakse actrice Mila Kok droomt van een filmcarrière in Hollywood. Foto: Eigen foto

Actrice Mila Kok wint prijs met actuele korte film

BAAK – Met de één na de andere onthulling over seksueel grensoverschrijdend gedrag kon de release van de korte film #Youtoo niet op een beter tijdstip zijn. De kleine twaalf minuten durende film brengt seksueel overschrijdend gedrag in de modellenwereld aan de orde. “Het is puur toeval dat deze gebeurtenissen samenvallen”, zegt de zestienjarige Mila Kok, die de hoofdrol vertolkt. “De draaidagen waren drie maanden vóór de onthullingen in BOOS over het grensoverschrijdend gedrag bij het talentenjachtprogramma The Voice.”

Door Alice Rouwhorst

Sinds kort is de film #Youtoo online te zien. Daarvoor draaide het op kleine buitenlandse filmfestivals waar het tweemaal in de prijzen viel in de categorie ‘Korte films’. Mila werd gekozen tot ‘Beste actrice’. “Een hele eer, ik ben er trots op. Dan weet ik dat ik op de goede weg zit. Dat is fijn”, zegt ze glunderend.

Lotus, een aankomend model, gespeeld door Mila, wordt tijdens een fotoshoot waar ze alleen is met de fotograaf, meer en meer in een situatie gebracht waar ze niet wil zijn. Hij complimenteert haar in het begin van de shoot met haar natuurlijk talent als model. Gaandeweg de shoot vraagt hij haar steeds meer van zichzelf bloot te geven. Het overrompeld zijn door zijn dwingende opdrachten, de worsteling met wat wel of niet te doen, is treffend in beeld gebracht. Alleen Lotus is voortdurend in beeld, van de fotograaf hoort de kijker alleen de stem. Hierdoor is het een krachtig verhaal. “Ik kon heel goed de twijfel en de emoties van Lotus laten zien. Wat moet ze doen? Laat ze zich verleiden om over haar grens te gaan, als de fotograaf over zijn grens gaat?”

‘Nee’ zeggen is ook een optie
Het script van de film is van Jose Bibian van BL Producties. Mila heeft al vaker met hem samen gewerkt. “Ik las het verhaal. Ik kon me er heel goed in vinden en wilde het heel graag spelen. We hebben de tekst hier en daar wat aangepast, maar aan de grote lijn en de boodschap hebben we uiteraard niets veranderd. Ik vind het belangrijk om dit onderwerp aan de kaak te stellen. Het is nu, toevalligerwijs en spijtig genoeg, actueler dan ooit. Seksueel grensoverschrijdend gedrag gebeurt op heel veel werkvloeren, dat blijkt nu wel. Niet alleen bij het talentenjachtprogramma The Voice, maar ook daarbuiten. Het is waarschijnlijk het topje van de ijsberg wat nu naar buiten komt. Het gaat erom dat we een vuist maken en dat ‘Nee’ zeggen ook een optie is, ook al is de weg dan misschien langer om je dromen te bereiken. Het is gewoonweg niet goed om over je eigen grenzen heen te gaan, dat zou ik ook nooit doen. Ik wil voor een rol gevraagd worden, omdat ik het kan en omdat ik de rol verdien. Niet omdat ik dingen gedaan heb die voor mij niet goed voelden. Mocht iemand toch in een situatie terechtkomen waar sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, waarvan ik overigens hoop dat dat niet meer het geval zal zijn, moet diegene het bespreekbaar kunnen maken. Daar wil ik me hard voor maken.”

Klein en subtiel
Mila zelf heeft geen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Gelukkig niet, maar ik kon me er wel in verplaatsen en de twijfel én opluchting van Lotus neerzetten. Dat vind ik ook het mooie van film. Dat je het heel klein en subtiel moet brengen, terwijl je bij een musical juist hele grote gebaren moet maken om het verhaal en het personage neer te zetten.”