Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: De inrichting van het openbaar bestuur

Opinie

Burgemeester, eind januari heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brief doen uitgaan over de inrichting van het openbaar bestuur. Wat houdt die in?
“Dit was een van de onderwerpen van de formatie en later een van de opdrachten uit het coalitieakkoord. Een belangrijke ambitie is de versterking van de overheid met oog voor de menselijke maat. Herstel van het vertrouwen in de politiek en de overheid is daar een belangrijk onderdeel van. Een paar van de onderwerpen zijn de keuze tussen een gekozen of een benoemde burgemeester, mag de rijksoverheid een lokaal overheidsbesluit overrulen en het plaatsen van asielzoekers en wie daarover het laatste woord heeft. Verder gaat het over de betrokkenheid bij en de participatie in het bestuur. Ik lees in de brief ook de vraag hoe wij met onze ruimte om moeten gaan terwijl de bevolking blijft groeien.”

Voor een minister die pas sinds 10 januari in het ambt is lijkt dat op haastwerk. Was dit een dringende zaak?
“Deze minister was niet de enige die in de afgelopen weken zijn visie heeft gegeven op zijn opdracht in een soort kaderbrief. Ik vind dat wel transparant en in een vorm waardoor het gesprek wordt aangewakkerd. Dat spreekt mij wel aan.”

Heeft deze brief verstrekkende gevolgen voor het openbaar bestuur en wat gaan de inwoners van onze gemeente daarvan merken?
“Een van de mogelijke gevolgen zou de gekozen burgemeester kunnen zijn, maar dat onderwerp is in het verleden ook al aan de orde geweest en toen niet geslaagd. In essentie zie je de worsteling van de centrale overheid met de taken waarvoor men gesteld wordt terug in deze brief. Als je de brief goed leest dan gaat het om het verbeteren van de realisatiekracht van de centrale overheid. Dat er wat moet gebeuren is helder, maar de vraag – hoe – is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Over de taak van de burgemeester kan ik zeggen dat die al een tijdje aan verandering onderhevig is.”

Wordt deze brief nog aan de gemeenteraad gestuurd. Wat is de rol van de raad hierin?
“Er gaan wel gesprekken gevoerd worden over de gemeenteraden, maar niet met iedere raad apart. Wij hebben deze brief ter kennisname doorgeleid naar de Doetinchemse raad. Na de komende gemeenteraadsverkiezingen hebben we nieuwe raden en volgen er coalitieonderhandelingen. De inhoud van deze brief is ook daarvoor interessant.”

Hoe wordt dit naar de inwoners van onze gemeente gecommuniceerd?
“Dit gaat de komende jaren zeker een plek krijgen in het publieke debat. De samenleving verandert heel snel en dit is een van de aspecten daarvan. Er moet wat veranderen, dat kan niet anders. Je kunt dingen niet altijd op dezelfde manier blijven doen. Een aanzet voor komende veranderingen is in deze brief opgesloten. Ik voel mij – samen met het college en de gemeenteraad - uitgenodigd daarover mee te denken.”

Tekst: Bert Vinkenborg