Jeu des boulesbaan op de Veentjes. Rechts Nol Nijhoff, naast hem Jan Schoppenma, Fred Thuis, Roel Riksen. Foto: Roel Kleinpenning
Jeu des boulesbaan op de Veentjes. Rechts Nol Nijhoff, naast hem Jan Schoppenma, Fred Thuis, Roel Riksen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Meteen met jeu-de-boulesgestart op nieuwe baan

Wonen

DOETINCHEM - De Veentjes heeft een transformatie ondergaan van winkelgebied naar woongebied. De winkelplint is omgebouwd tot 43 appartementen en er is meer groen aangelegd. De werkzaamheden zijn afgerond en op 25 februari was de opening. Bij de jeu-de-boules-baan wordt al druk gespeeld. “We zijn meteen begonnen toen de baan klaar was”, zegt Nol Nijhoff, bewoner van De Veentjes en jeu-de-boules-speler. “We komen elke woensdagochtend met een aantal liefhebbers bijeen. Het is een mooie plek om elkaar te ontmoeten.”

Door Carla van der Meer

“Niet alleen bewoners van De Veentjes spelen hier, maar ook mensen uit omliggende straten”, vervolgt Nijhoff. “We spelen geregeld met twee ploegen van vier personen. Daar zijn mensen bij die al meer dan 40 jaar spelen en mensen die vier weken spelen. Het gaat om het onderlinge contact. Je leert zo nieuwe buren kennen. Als we aan het spelen zijn, komen vaak ook andere mensen kijken. Zo ontmoet je elkaar. We zijn heel blij met de jeu-de-boules-baan.” 

Vrijwilligers
“Met een aantal vrijwilligers, mensen van de dagbesteding en re-integratie onderhouden we de Stadstuin die bestaat uit een moestuin, groentetuin en boomgaard”, laat Henk Garretsen, voorzitter van stichting Stadstuin weten. “We hebben altijd veel werk in de Stadstuin voor mensen met en zonder ervaring met tuinieren. Iedereen is welkom als vrijwilliger of als bezoeker. Zodra het weer kan, ontvangen we hier scholen en doen we weer rondleidingen om te laten zien wat er hier allemaal groeit en bloeit. Mensen hebben vaak geen idee waar hun eten vandaan komt.”

Leegstand
“Er was leegstand van winkels en we willen de winkels concentreren in het ei”, laat wethouder Ingrid Lambregts weten. “Daarbij kwam de vraag wat doen we met De Veentjes? We stonden voor de uitdaging om dit gebied te transformeren naar wonen. Het is gelukt om deze uitdaging met elkaar te realiseren en om zo de levendigheid en leefbaarheid omhoog te halen, want dat ging op De Veentjes achteruit door de leegstand. Hoe mooi is het dat de inwoners hier het heft in eigen handen hebben genomen en volop hebben meegedacht en meegewerkt aan de nieuwe Veentjes.”
Ook de provincie Gelderland heeft een bijdrage geleverd via het programma SteenGoed Benutten. “We zien in steden en dorpen dat het winkelgebied afneemt, terwijl de vraag naar woningen toeneemt”, zegt Peter Kerris gedeputeerde provincie Gelderland. Het is fijn dat we als provincie mee kunnen werken aan betaalbare woningen.”

Woningbouw beste optie
“Als bewoners van De Veentjes en het Schouwburgplein zagen we ons woongebied langzaam achteruit gaan. De verpaupering nam toe”, zegt Garretsen. “Winkels stonden leeg, Amphion verhuisde, maar de supermarkt bleef nog een poosje en werd steeds groter. Daar kwamen vooral ’s avonds mensen op af voor een alcoholische versnapering. Dat gaf buiten overlast. We voelden ons niet meer veilig.”

Tevreden
“Gelukkig gingen mensen er tegenin en werd onze binnentuin afgesloten. Maar er bleven in het gebied nog veel verborgen hoekjes en er kwam steeds meer overlast. Het plan om meer winkels in het gebied te krijgen, werkte niet. Er is een aantal bijeenkomsten gehouden en woningbouw op de plek van de leegstaande winkels bleek de beste optie. Er waren al veel winkels weg in de plint, maar een aantal moest verhuizen. We hebben wel wat overlast gehad van de bouw, maar we zijn heel tevreden hoe het geworden is. Het is weer fijn om hier te wonen en het wordt alleen maar beter.”
Ter afsluiting van de opening overhandigden Lambregts en Kerris twee setjes jeu-de-boules-ballen in een kistje met de Achterhoekse vlag aan Garretsen.

Nieuwe baan
Na een korte uitleg van Garretsen over jeu-de-boules probeerde Lambregts zelf de nieuwe baan ook uit.
De verbouwing van De Veentjes van winkel- naar woongebied is vorig najaar genomineerd voor de landelijke ‘Vastgoedmarkt Transformatie Award’. Deze award gaat ieder jaar naar een project dat als inspiratie dient voor het ombouwen van gebouwen in een stedelijk gebied. De Veentjes behoort tot de laatste zes genomineerden die kans maken op de award.