Hoek Markt en Waterstraat, Doetinchem, 1945. Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, collectie J.C.W. Massink.
Hoek Markt en Waterstraat, Doetinchem, 1945. Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, collectie J.C.W. Massink. Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, collectie J.C.W. Massink.

‘Gisteren heerst, in alle dagen’

Cultuur

Lezing van historicus Theo Rougoor 

DOETINCHEM - De lezing en beeldpresentatie ‘Gisteren heerst, in alle dagen’ door Theo Rougoor wordt gehouden op woensdag 23 maart van 19.30 tot 22.00 uur in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ’t Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem. De entree is vrij.

De 17-jarige Herschel Grynszpan is van Poolse afkomst. Hij woont al enkele jaren illegaal bij zijn oom en tante in Parijs. In Duitsland kan hij als jood geen werk vinden. In augustus 1938 krijgt hij van de Franse politie te horen, dat hij binnen vier dagen Frankrijk moet verlaten. Herschel blijft illegaal in Parijs wonen.

In de herfst van 1938 verneemt Herschel, dat zijn ouders per goederentrein over de Poolse grens zijn gezet. Polen weigert echter door Duitsland uitgezette joden op te nemen. Voor de ouders van Herschel zit er niets anders op dan in het niemandsland te bivakkeren. Herschel is ten einde raad en koopt een pistool...

Met het verhaal over een wanhoopsdaad van deze joodse tiener leidt Theo Rougoor zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem in.

Door de coronapandemie kon de jaarlijkse lezing over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem in 2020 en 2021 niet doorgaan. Maar dit jaar lijkt het weer te lukken.

Op woensdag 23 maartvan 19.30 (inloop 19.00 uur) tot 22.00 uur houdt streekhistoricus Theo Rougoor zijn lezing en beeldpresentatie ‘Gisteren heerst, in alle dagen’ over de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem en de bombardementen op Doetinchem in maart 1945.
De beeldpresentatie bevat onder meer veel foto’s van de Doetinchemse leraar/fotograaf Jan Massink die Theo Rougoor in een historische context plaatst.

De woorden ‘Gisteren heerst, in alle dagen’ zijn van de beroemde, in 2018 overleden, dichter en kunstenaar Armando en verwijzen naar de regel in het door de voormalige stadskunstenaar Theo van Koot ontworpen herdenkingsraam in de Doetinchemse Catharinakerk.

Aanmelden is mogelijk via het contactformulier op de website, via info@ecal.nu of via 0314-787078.

Verzet in de Achterhoek
Het Erfgoedcentrum besteedt in 2022 met twee andere lezingen aandacht aan gebeurtenissen in onze streek gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Op zondagmiddag 24 april (datum nog onder klein voorbehoud) houdt Gerrit Kleisen een lezing over zijn in april uit te komen boek Dick Kleisen en Gijs van Haaften in het Achterhoeks verzet.

Op zondagmiddag 10 juli houden Gerrit Kleisen jr. en Paul Westmeijer een presentatie over twee verzetsvrienden, namelijk Gerrits vader, de verzetsstrijder Gerrit Kleisen sr. en Pauls grootvader, de verzetsstrijder Kees Ruizendaal, alias Zwarte Kees. De lezing legt uit hoe twee redelijk verschillende mannen elkaar hebben gevonden in de strijd die zij beiden met de dood moesten bekopen. Zeventig jaar na dato zetten de zoon en kleinzoon de samenwerking voort en lichten zij hun onderzoeksmethoden toe.

Nadere informatie over deze lezingen volgt.


www.ecal.nu