Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Vluchtelingen

Opinie

Burgemeester, de oorlog die in Oekraïne woedt lijkt ver weg, maar het is dichterbij dan veel mensen beseffen. Hoe hebt u de laatste week ervaren? 
“Oekraïne is net zo ver van Nederland als enkele Oostenrijkse gebieden waar nu veel van onze landgenoten verblijven voor een skivakantie. Dat is een vreemd idee en maakt deze oorlog voor ons anders dan bijvoorbeeld de oorlogen in Irak en Syrië. Vanuit Oekraïne zijn volgens de laatste berichten (7 maart, red.) meer dan 1 miljoen vluchtelingen op de been die hun huis en haard hebben verlaten. De verwachting is dat dit aantal nog zou kunnen oplopen naar 4 miljoen. Dat is 10 procent van de bevolking daar. De berichten uit Oekraïne na de Russische inval volgen elkaar snel op waardoor we flexibel moeten zijn en moeten schakelen over oplossingen voor de vragen die op ons af komen.”

Nederland heeft vaker vluchtelingen opgevangen. Wat is er nu anders?
“Het rare is dat wij gewend zijn bij asielzoekers dat de overheid in actie komt. Nu is dat anders. Dit zijn vluchtelingen uit Europa en de Nederlanders komen massaal in actie en bieden onderdak aan in hun eigen woning en storten miljoenen op Giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties. Het geld van de mensen die de grens oversteken is snel op. Het inkomen van een Oekraïner is maar een fractie van wat wij hier verdienen. Op dit moment zijn er allerlei activiteiten gaande en wordt het nieuws gedomineerd door initiatieven vanuit verschillende hoeken. Ik denk dat bundeling via de samenwerkende hulporganisaties een goede zaak is.”

Is er enige kijk op de verdere ontwikkelingen van de situatie?
“Op menselijk niveau is dit natuurlijk diep triest, maar ook politiek gaat er op wereldschaal het een ander veranderen, is mijn overtuiging. Duitsland heeft iedereen verrast door 100 miljard extra voor defensie vrij te maken. In Nederland verwachten wij dat we in de komende weken hier 50.000 mensen moeten huisvesten. Per veiligheidsregio 2.000. Voor Doetinchem betekent dat 100 tot 200 vluchtelingen. Een aantal daarvan zal door particulieren worden opgevangen, maar voor de meesten zal de gemeente wat moeten organiseren. Ik prijs mij gelukkig dat onze samenleving daarvoor open staat. Als Oekraïne door Rusland geannexeerd wordt, moeten wij er rekening mee houden dat een groot aantal vluchtelingen hier blijft. Gemiddeld gaat het om goed opgeleide mensen die op termijn hun weg hier zullen kunnen vinden. Dat hoeft voor onze maatschappij niet slecht te zijn.”

Welke stappen zijn er in voorbereiding?
“Wij zijn al bezig een aantal stappen te zetten in samenspraak met verschillende instanties en organisaties. Uiteindelijk zal er ook voor huisvesting gezorgd moeten worden. Als gemeente moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen naast de initiatieven die al door particulieren worden genomen. Het probleem is voor welke termijn. Het kan een voor een paar maanden zijn, maar ook zo maar voor een jaar of meer.”

Hebt u een oproep voor de mensen hier?
“Alle hulp is welkom. Een bijdrage kan geleverd worden via een van de organisaties in Doetinchem. Zie daarvoor de site van de gemeente.”


www.doetinchem.nl/oekraine

(tekst: Bert Vinkenborg)