Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Gemeenteraadsverkiezingen

Opinie

Burgemeester, wat is u het meest opgevallen bij deze verkiezingen?
“Dat de drie dagen van de verkiezingen goed zijn verlopen. Daar waren we heel blij mee, want het is een hele opgaaf. De laatste telling kwam kort na middernacht binnen. Acht stembureaus waren al op maandag 14 en dinsdag 15 maart open en op woensdag 33 bureaus. De opkomst per bureau verschilde nogal. We gaan nu met een evaluatie starten en kijken of het zo moet blijven. Voor leden van de stembureaus is het leuk als er wat meer mensen op het stembureau komen.”

Waren er grote verschillen met de eerdere verkiezingen?
“Op maandag en dinsdag was er best een grote opkomst. Twintig procent van de kiezers kwam op die dagen de stem uitbrengen. Alles bij elkaar waren er aan de kant van de organisatie wel zo’n 200 à 300 mensen op de been om ervoor te zorgen dat alles goed liep. Door corona besmettingen onder stembureauleden was het soms wel even puzzelen maar het is gelukt.”

Het opkomstpercentage was lager dan de vorige keer. Wat zegt dat over de politiek en kan daar wat aan gedaan worden?
“Ook hier is de opkomst weer verder teruggelopen. Nu was het 48,7 % tegenover 50,9 % de vorige keer. Volgens deskundigen zou dat aan twee factoren kunnen liggen. Ten eerste vanwege de landelijke ontwikkelingen. Een andere verklaring is dat het grote aantal partijen het moeilijk maakt om te kiezen. Aan de aandacht die we aan deze verkiezingen besteed hebben kan het niet gelegen hebben. Billboards, kranten, wat er maar te bedenken was hebben we ingezet om deze verkiezingen naar de mensen te brengen. Er is echt alles aan gedaan om de mensen te bereiken en hun aandacht te trekken.”

We gaan de nieuwe raadsperiode in met 11 partijen. Wat betekent dat voor de bestuurbaarheid?
“In 2006 hadden we nog zes partijen, nu zijn dat er dus inmiddels elf. Wel meer partijen, maar per partij minder zetels. Dat betekent dat er meer partijen nodig zijn om een coalitie te sluiten. De tijd dat een coalitie uit slechts twee of drie partijen kon bestaan is wel voorbij.”

De veranderingen in het politieke landschap zijn in Doetinchem relatief beperkt gebleven. Wat zegt dat over de politiek in onze gemeente?
“Er is wel degelijk een verschuiving zichtbaar. De bestaande coalitie heeft geen meerderheid meer. Kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. De verhoudingen zijn na deze verkiezingen anders geworden. De vorming van een nieuwe coalitie wordt een interessante periode. Ik ben ook benieuwd naar de inhoudelijke koers.”

In de landelijke politiek en in de Kamer gaat het er soms rauw aan toe. Als dat hier ook gebeurt wat doet u dan als voorzitter?
“De sfeer in de Doetinchemse gemeenteraad is gewoon goed. Een debat mag best stevig zijn, maar je moet elkaar daarna een hand kunnen geven en een glas met elkaar drinken. Als we dat volhouden wordt het weer een goede bestuursperiode.”

(tekst: Bert Vinkenborg)