Hans Epping, voorzitter Doetinchem Cycling Club. Foto: Roel Kleinpenning
Hans Epping, voorzitter Doetinchem Cycling Club. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Doetinchemse Cycling Club is
nieuw, divers en milieubewust

DOETINCHEM - Wielertoerclub RTC de Pedaleur en mountainbikeclub ATB de Pedaleur fuseren en gaan per 1 januari 2023 verder als Doetinchem Cycling Club (DCC). Een nieuwe club, met een nieuw tenue en een nieuwe visie. Interim-voorzitter Hans Epping legt uit waar de club voor staat, waar ze uniek in is, waarom een fusie gewenst was en waar de club in de toekomst heen wil. 

Door Remko Alberink

Het fusieproces is al sinds 2020 voorzichtig aan de gang. Interim-voorzitter Hans Epping duidt het belang van de fusie, zet een stip aan de horizon en verklaart de ambities.

Hoeveel leden hebben beide wielerclubs nu?

Epping: "Beide verenigingen hebben elk ongeveer 120 leden."

Die kunnen toch ook wel zelfstandig verder?

"Als je de leeftijdsopbouw van de beide verenigingen ziet, dan is het gemiddelde bij de een 55+ en bij de ander 50+. De clubs kennen dus vergrijzing en wij willen graag naar een club die heel diverse activiteiten kan aanbieden als Doetinchem groeit naar een gemeente van 70.000 inwoners. Die gemeente moet ook een sterke recreatieve wielervereniging hebben, een club met ook jonge aanwas."

Jullie willen een divers aanbod aanbieden, waaruit bestaat dat?

"Wij bieden groepen aan voor leden op de racefiets, de MTB's en de gravelbikes."

Gravelbikes? Heeft de Achterhoek gravelpaden?

"Ja heel veel, en gravelrijden is heel populair aan het worden, onder meer voor hen die het MTB'en in het bos iets te gevaarlijk vinden en toch van de natuur willen genieten. De Achterhoek heeft veel mooie paden en routes, ideaal om in groepjes van zes tot acht leden te rijden.

Wat is een valkuil bij een fusie als deze?

"Dat is het verenigen van de verschillende culturen van de verschillende verenigingen. Er zal een manier van rijden moeten komen binnen een groep."

Hoe stonden de leden tegenover de fusie?

"Die steun was enorm, onze leden vonden goed om dit te doen. De ene club was 94,8 procent voor, bij de andere club 80 procent. Aanvankelijk konden we door corona ook niet bijeen komen. Nu hebben we een avond gehad waarin iedereen tegelijkertijd dezelfde info kreeg en nu is de animo nog groter."

Jullie willen ook dingen anders doen?

"We vinden milieu en gedrag heel belangrijk. We besteden aandacht aan hoe we met elkaar en het milieu omgaan. We willen dat leden elkaar op hun gedrag aanspreken als dit ongewenst is. Daarnaast hebben we een tenue ontworpen dat is gemaakt van recyclebare petflessen. ‘Riding for the planet' staat daarom op de kraag van het nieuwe shirt om dit uit te dragen."

Een wielertenue van statiegeldmateriaal?

"We zijn de eerste Nederlandse vereniging die in dit soort tenues gaat fietsen, naar een idee van oud-profrenner Tom Leezer. Deze week worden de tenues uit Italië geleverd, een deel van het werk hiervoor is in Tsjechië gedaan."

De meeste leden zijn ouder dan 25 jaar, hebben jullie geen jeugd?

"Nog niet, dat zal in de toekomst wel een wens zijn van de  Doetinchem Cycling Club. Maar om een jeugdafdeling in stand te houden heb je ook menskracht nodig." 

En er staan meer uitbreidingen gepland? 

"Nou, voorlopig willen we met de Doetinchem Cycling Club goed van start gaan en daar hebben we ook 2023 voor nodig. Dat jaar gebruiken we om onze club goed neer te zetten en ook met de verschillende afdelingen gezamenlijke activiteiten te organiseren. We hebben ook al gesproken met de skeeler- en schaatsvereniging. Daar zien we ook mogelijkheden, maar die gesprekken zullen in een later stadium, over een paar jaar, worden opgepakt," 

Hoe is de naam tot stand gekomen?

"Daartoe hebben we een prijsvraag onder de leden uitgeschreven. Deze naam bekt lekker en met het woord 'cycling' geven we er ook een  internationaal tintje aan."