Lydia Alferink in haar Zen ruimte. Foto: Roel Kleinpenning
Lydia Alferink in haar Zen ruimte. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Zen is antwoord op groei prikkels

DOETINCHEM - Zen, voor de één een heilzame wereld, voor de ander een ver van mijn bed-show. De Doetinchemse Lydia Alferink helpt met zen om de onrust in iemands hoofd te beheren en het bombardement aan prikkels te kanaliseren.

Door Remko Alberink

"Weet je dat endorfine en adrenaline voor veel onrust in ons hoofd zorgen", begint Alferink haar verhaal. "Onrust komt doorgaans niet van buiten, maar van binnen. Mensen hebben behoefte aan rust, want tegenwoordig krijgen we veel meer prikkels dan in het verleden."
En dus verdiepte Alferink zich in zen, een aandachtstraining. "Het is een misvatting dat je nergens aan denkt bij zen. De zen-mediatie maakt duidelijk dat er veel is. Je moet er ook hard voor werken. Zen is er niet voor om je gedachten te beheersen, maar om je gedachten te beheren. Dat is een groot verschil."
Alferink werkt parttime als schrijftolk voor dove en slechthorende mensen. Daarnaast bezocht ze in 2015 Plum Village in Frankrijk om te ervaren wat zen in de praktijk kan doen. "Zen leer je niet in een uurtje", legt ze geduldig uit. "Het is een way of life, het gaat om het aanleren van een nieuwe gewoonte waarbij ademhaling van belang is."
Daarbij komt automatisch het telefoongebruik van de gemiddelde Nederlander ter sprake, hetgeen veel nieuws en info oplevert, maar ook prikkels als gevolg heeft. Alferink daarover: "Zen vraagt echt om dagelijkse meditatie, maar dan kun je in een periode van drie tot vijf maanden ook echt iets in je leven veranderen. Je moet zen leren doen."
In Doetinchem is Alferink nu gestart met een vestiging van zen.nl, ook al is die anders dan alle andere in Nederland. "In tegenstelling tot anderen doe ik dat niet in groepsverband, maar een op een-sessies", legt de Doetinchemse uit. "Daarmee ben ik de eerste in Nederland."
Zen is volgens Alferink een ervaringsleer, in de coaching wordt onder meer die ervaring besproken. "Zen is ook meer rust en acceptatie creëren, het geeft daarnaast veel energie."
De belangrijkste drempel is het te gaan doen, betoogt Alferink. "Mensen moeten het gewoon ervaren. Het is het dagelijks reinigen en opschonen van de geest. Dat lijkt veel tijd te kosten, maar levert ook heel veel op."
Info: lydia@zen.nl.