Dèh! Een dreum kump uut

DOETINCHEM - Een eigen boek uitgeven dat was haar droom. Al 42 jaren schrijft Hanna uut Durkem (Marian Bruil, 1963) Achterhoekse verhalen. 

Zij is geboren in een oud boerderijtje in het Kruisbergse bos als nesdölleken van vijf dochters. Haar liefde voor vrijheid en natuur heeft zij altijd behouden en spelen een grote rol in haar verhalen. Onlangs hebben haar kinderen haar droom uit laten komen. Zoon Nick deed de eindredactie, dochter Laura zorgde voor de fotografie op de achterkant en lanceerde de webshop www.dehhetboek.nl en schoondochter Twinkel ontwierp de omslag van het boek. Hans de Beukelaer van uitgeverij Fagus heeft het boek uitgegeven.
De verhalen gaan over dingen uit het persoonlijke leven van Hanna: huis-tuin-en-keukenverhalen met een vette knipoog , die zich rondom haar boerderij afspelen. Mooie oude gezegden komen voor in het boek zoals "een vrouwenhand en peerdetand motten nooit stilstoan” of een woord als "heksepeter”.
Er staan 24 korte verhalen in het boek. Soms ontroerend, puur en doorspekt met humor. Sommige verhalen komen recht uit het hart zoals "Koolwitje”. Dit gaat over een vlinder die steeds neerstrijkt in haar tuin. ”Kunstgebit” daarentegen is een heel ander verhaal en doordat het beeldend is beschreven tot in detail zie je het geheel voor je gebeuren. De rode draad door de verhalen heen zijn de tegenstellingen tussen plattelanders en stedelingen die nog wel op eens op de hak worden genomen door de schrijfster. Zij is een nuchtere Achterhoekse deerne die niks moet hebben van stadse gekkigheden. De verhalen zijn fonetisch geschreven en zeer makkelijk leesbaar. Ze moet niets hebben van de zogeheten betweters die haar de les willen lezen en zeggen hoe zij in de Wald spelling moet schrijven. "Ieder dorp en gehucht heeft zijn eigen dialect."
Wie de QR code in het boek scant, hoort de schrijfster zelf de verhalen voorlezen in onvervalst Achterhoeks dialect. Verkoop gaat via:


www.dehhetboek.nl