Vlnr: Hans van den Boom, Ans de Wit, Henrice Teunissen, Marijke Zeebregts en Bert Eenink. Foto: Liesbeth Spaansen

Vlnr: Hans van den Boom, Ans de Wit, Henrice Teunissen, Marijke Zeebregts en Bert Eenink. Foto: Liesbeth Spaansen

Opbrengst boek voor De Boerderij

Boek van Ans de Wit: ‘Glip en de speurtocht naar vaders viool’ 

ZELHEM – Activiteitencentrum De Boerderij in Zelhem heeft donderdag 24 maart een cheque van 250 euro mogen ontvangen van Ans de Wit. De schrijfster van het boek ‘Glip en de speurtocht naar vaders viool’, met daarin eigen tekeningen en die van Marijke Zeebregts, had de opbrengst van de verkoop daarvoor bestemd.

Door Liesbeth Spaansen

Penningmeester van De Boerderij Bert Eenink mocht de cheque in ontvangst nemen, in het bijzijn van voorzitster Henrice Teunissen en bestuurslid Diny Mijnsbergen, vormgever Hans van den Boom van Uitgeverij Arboris uit Zelhem, tekenaar Marijke Zeebregts en andere cursisten.

“Het boek is eigenlijk ontstaan na aanleiding van het eerste boek, wat wij gemaakt hebben: ‘Klein kasteel’. Dat is begonnen omdat we creatieve tekenaars zijn, Marijke Zeebregts en ik. Dat boek gaat veel over dieren, zij heeft de tekeningen meegebracht en ik heb daar een verhaal bij geschreven en onder begeleiding van Hans is dat dus uitgegeven. De opbrengst was toen voor een project in Sri Lanka.” Het idee was om van de opbrengst muziekinstrumenten te kunnen kopen voor Sri Lanka, maar toen kwam corona en was daar geen behoefte aan. Het werden voedselpakketten.”

Het verhaal ‘Glip en de speurtocht naar vaders viool’ lag er toen eigenlijk al, “Ik was lang kleuterjuf en heb een voorliefde voor muziek met kinderen.” Ans vroeg Marijke of zij de tekeningen wilde maken en haar zus Wilma de Wit, de zus van Ans, om weer te helpen met het verkleinen van de tekeningen. “Dat wilden ze. Hans wilde ook weer meewerken om het boek verder drukklaar te maken. De opbrengt van het boek zou dit keer beter van pas komen bij De Boerderij. Alles wat hier gebeurt, huishoudelijk werk, het koffie zetten, cursussen, het penningmeesterschap, alles wordt door vrijwilligers gedaan en in gang gehouden.”

Marijke ontwierp een mooie cheque voor de overhandiging en hiermee kon het geld officieel aan de penningmeester worden overhandigd. Hans liet hierbij het boek zien, waarin een van de tekeningen zijn afgebeeld van Marijke, die het origineel toonde. “Glip is deze strijkstok, die op zoek is naar de viool van vader. Hij krijgt ondertussen door het zoeken honger, en gaat muzieknoten eten. In het boek ontstaat een kakafonie van geluiden, want Glip neemt hier een noot van en daar een noot van, en daar wordt de pauk boos om.”

Na de boekpresentatie van ‘Glip en de speurtocht naar vaders viool’ op 2 oktober 2021 is de verkoop van het door Ans de Wit geschreven boekje voortvarend gegaan. Daardoor bleef, na aftrek van alle kosten, het mooie bedrag van 250 euro over voor het activiteitencentrum. “De opbrengst van deze cheque gaan we gebruiken voor de aanleg van nieuwe volkstuintjes”, laat een blije voorzitster weten.

“Het schrijven van een boek is leuk om te doen. Als het boek er dan is, heb je een doel bereikt”, vertelt Ans de Wit enthousiast. Het boek over Glip is het derde boek van Ans, na ‘Mijn schoenen gaan zo snel’ en ‘Klein kasteel’. “Dit keer heb ik een goed doel dichtbij gekozen”, vertelt Ans, die zelf ook schildert bij Activiteitencentrum De Boerderij.