Fietstocht in teken van bevrijding

DOETINCHEM - Op zondag 3 april houdt Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH) een fietstocht die in het teken staat van de bevrijding van de stad. Dit omdat Doetinchem 77 jaar geleden op 1 en 2 april door Canadese troepen werd bevrijd na bijna vijf jaar Duitse bezetting. 

Wat gebeurde er die laatste weken? Hoe maakten de Duitsers zich op om het strategisch gelegen Doetinchem te verdedigen? En hoe bereidde het verzet zich voor? Wat hadden de Duitsers voor met de nog honderd overgebleven verzetsmensen in de SD-gevangenis De Kruisberg, waaronder 63 Todeskandidaten die volgens Hitlerbefehl gefusilleerd dienden te worden bij het naderen van de vijand? Waarom werd de stad drie keer gebombardeerd? En hoe verliepen de gevechten?
Die verhalen en persoonlijke verhalen over inwoners, verzetsmensen, Canadese slachtoffers en bevrijders en Duitse militairen worden door gidsen verteld bij de talloze plekken die tijdens de fietstocht worden aangedaan. Daaronder enkele bunkertjes en cellen van De Kruisberg.
De tocht begint 10.00 uur bij het SDH-Informatie- en Documentatiecentrum, het voormalige uitvaartcentrum op de begraafplaats aan de Loolaan.
Er is een maximaal aantal van 25 deelnemers. Aanmelden en informatie via de website.


doetinchemherdenkt.nl/activiteiten/fietstochten