Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Belasting op woningbezit

Opinie

Burgemeester, volgens gedeputeerde Jan Markink moet de provincie Gelderland nieuwe belastingen op woningbezit gaan heffen omdat in 2030 het deel dat de provincie ontvangt uit de wegenbelasting wegvalt. Het eigen vermogen van de provincie bedroeg in 2021 zo’n 4,7 miljard euro. Een borreltafelidee?
“Voor alle duidelijkheid, de provincie is niet op zoek naar extra inkomsten. Dit idee is gekoppeld aan de zogenoemde opcenten, een provinciale belasting die wordt opgelegd aan de inwoners of in de provincie gevestigde houders van personenauto’s en motorrijwielen met een kenteken op hun naam. Als de motorijtuigenbelasting vervangen wordt door een kilometerheffing dan wordt het moeilijk daar belasting op te heffen. De provincie krijgt ook geld van het rijk uit het provinciefonds. Ik begrijp dat men daar niet helemaal afhankelijk van wil zijn en daarom de eigen inkomsten wil behouden. Decentrale overheden zoals provincies zouden dat kunnen doen door de waarde van onroerend goed als uitgangspunt te nemen net zoals de gemeenten dat doen met de WOZ. Wat je je wel kunt afvragen is of het doelmatig is om het op deze manier te doen.”

Dit leidt natuurlijk tot een heftige discussie.
“Men is er op tijd bij omdat men inziet dat dit niet zonder slag of stoot tot stand zal komen. Het is overigens een landelijk thema en speelt niet alleen bij de provincie Gelderland.”

Extra belasting op woningbezit ontmoedigt het bouwen van woningen. Kunnen we dat er nog bij hebben nu we een geweldige bouwachterstand moeten inlopen? Wie gaat hierover?
“Uiteindelijk is het rijk de instantie die hierover beslist, maar er zal een politieke discussie ontstaan en daar voel ik wel voor. Het is goed dat die discussie nu al wordt gestart. Ik verwacht dat de meningen uiteen zullen lopen. Het is daarom goed dit tijdig aan te kaarten. Vergeet niet, het gaat in Gelderland om zo’n 220 miljoen per jaar! ”

Als alternatief zou er volgens de gedeputeerde belasting geheven kunnen worden op bijvoorbeeld voertuigen terwijl we net op weg zijn naar elektrische auto’s. Wat vindt u hiervan?
“Het zal niet bevorderlijk zijn voor het stimuleren van elektrisch rijden. De last komt dan op een andere plek terecht dan nu. Een van de zaken waar ook op gelet zal moeten worden is het koopkrachtplaatje. Ga je dat veranderen door een andere belasting?”

Volgend jaar zijn er verkiezingen voor de provinciale staten. Wordt dit een verkiezingsthema?
“Ik heb al gezegd dat uiteindelijk het rijk beslist en niet de provincie, maar ik kan mij ook voorstellen dat de politieke partijen hier een standpunt over hebben en die krachtig naar voren zullen brengen.”

Moet het hele belastingstelsel niet opnieuw bekeken worden?
“Eigenlijk zouden we naar het hele belastingstelsel moeten kijken. Ik ben voorstander van een eenvoudiger stelsel.”

(tekst: Bert Vinkenborg)