Ruben Endendijk. Foto: PR
Ruben Endendijk. Foto: PR PR

Ruben Endendijk: ‘Lijden in de eenentwintigste eeuw’

Cultuur

DOETINCHEM - Ruben Endendijk geeft een lezing bij het Kunst- en Filosofiecafé in Doetinchem op vrijdag 15 april om 19.30 uur, getitels ‘Lijden in de eenentwintigste eeuw’.

In de lezing zal Endendijk de toehoorders deelgenoot maken van zijn gelijknamige boekproject. Aan de hand van een cultuurfilosofische analyse zal hij uiteenzetten hoe de westerse mens een gestoorde relatie tot het lijden heeft ontwikkeld.
Hij zal onder meer betogen dat het lijden vanaf de vroege Verlichting in toenemende mate geproblematiseerd wordt, en dat de huidige westerse levenssfeer een intolerantie heeft ontwikkeld ten opzichte van het ongeluk en ongemak dat ons kan overkomen.
Ruben Endendijk (1986) is literatuurwetenschapper en filosoof. Hij studeerde literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde in 2021 op een proefschrift over waanzin in Spinoza’s denken aan de University of Aberdeen.
De bijeenkomst is in Kasteel de Kelder aan de Kelderlaan 11 te Doetinchem. Entree bestaat uit een vrijwillige bijdrage. Aanmelden op www.kunstenfilosofiecafe.nl.