Burgemeester Marianne Besselink schrijft als eerste in het gastenboek. Bert Schieven leest mee. Foto: Alice Rouwhorst

Burgemeester Marianne Besselink schrijft als eerste in het gastenboek. Bert Schieven leest mee. Foto: Alice Rouwhorst

Museum Zelhem in oorlogstijd geopend

HALLE HEIDE – Burgemeester Marianne Besselink heeft met het tekenen van het gastenboek het museum 'Zelhem in oorlogstijd' in het Heidehuus officieel geopend. Het herbergt de indrukwekkende verzameling van de Zelhemse amateur-oorlogshistoricus Bert Schieven.

Door Alice Rouwhorst

Schieven benadrukte dat zijn verzameling gericht is op de voormalige gemeente Zelhem in de jaren vanaf 1930 tot 1950. "De gemeentegrens van Zelhem was mijn grens. Ik heb voorwerpen én vooral de verhalen erachter verzameld van de crisisjaren, de oorlogsjaren in al zijn facetten, van de negentig Zelhemse Indiëgangers en de wederopbouw. Het is een uit de hand gelopen hobby kun je wel zeggen. Het zit in mijn genen, het laat me niet meer los. Ik ben blij dat al mijn spullen hier op tijd onderdak hebben gekregen, want door mijn aanstaande verhuizing naar een kleinere woning met mijn vrouw Gerwil kan ik het thuis niet meer kwijt." Volgens de voorzitter van het Heidehuus, Bernard Lucassen, is het museum een verrijking voor het dorpshuis en is hij blij dat in de loop van het jaar het museum nog meer ruimte ter beschikking krijgt. "Want het is, met de oorlog in Oekraïne in ons achterhoofd die nooit had mogen gebeuren, belangrijker dan ooit om het verleden levend te houden.”
Bert Schieven is zijn hele leven, vanaf een jongetje van zeven die kogels zocht, bezig met zijn Zelhemse oorlogsverzameling. Van het één kwam het ander. Het zoekwerk had een sneeuwbaleffect en bracht hem in contact met mensen over de hele wereld. "Van vele buitenlanders kreeg ik medewerking, maar bij de Duitsers was dat wat moeilijker. Dat begrijp ik wel. Maar toen ik eenmaal een ingang had en hun vertrouwen had gewonnen, kreeg ik daar ook meer contacten.” Van de dochter (Roos Williamson) van een overleden Engelse bommenrichter en boordschutter (Andrew Johnstone) van een Lancaster bommenwerper ontving hij deze week een kaart waarin ze hem heel veel succes wenste met de opening. "Daar was ik wel even van ontdaan. Dat vond ik heel bijzonder.” Het museum staat vol met wapens en hulzen, uniformen, pamfletten, emblemen, bonnen, schroot van neergestorte bommenwerpers en nog heel veel meer. Van alle items die hij heeft, is de Jodenster van tante Lenie (Lenie Roenhorst) het dierbaarst. Zij was afkomstig uit Hamburg en heeft met heel veel geluk als één van de weinige van haar familie de oorlog overleefd. Ze was via vele omzwervingen uiteindelijk in Zelhem terechtgekomen waar ze een nieuw bestaan opbouwde. Schieven mocht de ster van haar hebben, omdat haar jongens er toch niks meededen.
Buiten stonden een aantal militaire voertuigen van de bevrijders opgesteld die toentertijd meegereden hebben door de Achterhoek. Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst refereerde aan dit feit. "We moeten blijven stil staan bij wat ons is overkomen, het doorgeven aan jongeren en blijven vechten voor de vrijheid, want die is niet vanzelfsprekend.” Begeleid door Bert Schieven bekeek de burgemeester het museum, waarvan ze onder de indruk was.
De enorm uitgebreide oorlogsverzameling van Bert Schieven is te bekijken op elke eerste zondag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur. De entree is gratis, maar een vrije gift is zeer welkom. Het museum Zelhem in oorlogstijd is te vinden in het Heidehuus, Halle-Heideweg 22 in Halle.
Informatie: zelheminoorlogstijd.nl.

Een klein deel van de imposante verzameling van Bert Schieven die te zien is in het museum Zelhem in oorlogstijd. Foto: Alice Rouwhorst