De deelnemers aan de tweede voorronde. Foto: Henk den Brok
De deelnemers aan de tweede voorronde. Foto: Henk den Brok Henk den Brok

'Bij het optreden vergeet ik aantekeningen te maken'

DOETINCHEM - De tweede voorronde van Amphion Open was vorige week dinsdag. 

Door Ben Beijer

Presentator Michel van Zeist belooft het publiek, dat het een bijzondere avond zal worden.
Miranda Rooks uit Eibergen is de eerste verrassing. Een singer songwriter die zich laat beïnvloeden door folk en indie muziek. De teksten ontstaan uit gebeurtenissen, gedachtes of gesprekjes met vriendinnen. Het publiek wordt getrakteerd op intieme akoestische liedjes. Miranda opent sterk met ‘ It’s not on me to change your soul’, gevolgd door het nummer waarin ze terugdenkt aan de tijd dat zij liefde gaf zonder die terug te krijgen: 'Nothing'. Een mooi rauw nummer waar ze haar krachtige stem laat horen. Haar vijfde en laatste lied is de soundtrack die zij schreef voor het boek ‘de burgerwacht’.
Bart Kiers, voorzitter van het adviespanel roept verbaasd : “Waar kom jij ineens vandaan?” Miranda krijgt het aanbod op te mogen treden tijdens het festival Achterland en een nominatie voor de grote finale.

Het tweede optreden van de avond brengt de gasten in een andere dimensie, of zoals Bart Helmantel het noemt: "Ik ben geen tovenaar, maar help je de tovenaar in zelf te vinden." Bart zet een wekker omdat hij al improviserend de tijd vergeet. Zijn eerste nummer 'Dragons in Town' moet ons het onverwachte brengen. Mooie stem in een taal die ik niet thuis kan brengen. Zijn tweede lange lied 'Simply Hello' is iets toegankelijker, en bij 'Turn on the Light' ontdekken we de muzikale verhalenverteller.

Bij het laatste optreden voor de pauze vergeet ik aantekeningen te maken. Hier geen tovenaar en toch totaal betoverd. Komt door het pianospel van de 13-jarige Keira Steentjes uit Doetinchem. Keira brengt ook het publiek dat minder met klassieke muziek heeft in vervoering.
Achter haar bescheidenheid gaat een groot talent schuil. Vanaf haar 4e kreeg zij pianoles van haar moeder en vanwege haar uitzonderlijk talent heeft ze al voor het derde jaar les aan de jong talent klas van het conservatorium. In 2021 won zij de aanmoediging prijs van het prestigieuze prinses Christinaconcours.
Keira bouwt haar optreden mooi op, na de Liebestraum van Liszt vertolkt zij een prelude van Prokofjev om te eindigen met een geweldige uitvoering van een werk van Khatchaturian. Alles zonder bladmuziek. Vooral de laatste twee werken worden ronduit magistraal uitgevoerd. Haar beloning: een groot applaus en een zeer terechte nominatie voor de grote finale.

Na de pauze trakteert de band Chris Hero Jack uit Tolkamer het publiek op ‘stevige’ alternatieve rock, en het relatief rustige ‘End of the raod’. Een band die nog moet groeien, maar met toekomst, aldus het adviespanel. 

Laatste verrassing van de avond komt van zanger/gitarist Tom en Kevin met zijn net op Marktplaats gescoorde gitaar. Drie nummers van het amper gestarte duo. Na 'Breath again' en 'I still love you' zijn de grootste zenuwen bijna verdwenen en sluiten zij af met een mooie vertolking van ‘Wind turns into a storm’.
Bart Kiers biedt het duo extra rugwind met het aanbod voor een optreden in de muzieklocatie Streeckgenoot aan de Spinbaan.

De derde voorronde op 21 juni verdient nog meer publiek.
Foto’s van de acts zijn te zien op:


www.achterhoekfoto.nl

Petra van Eldik van Van Eldik Uitvaartzorg in Varsseveld. Foto: Guido Pelgrim Fotografie