Scènefoto uit de musical. Foto: Roy Beusker
Scènefoto uit de musical. Foto: Roy Beusker © Roy Beusker Fotografie

‘TITANIC: complete kleurrijke wereld'

René van Kooten in een rijk en intens verhaal

DOETINCHEM - TITANIC meert van 15 tot en met 17 april aan bij Amphion om daar aan zijn laatste, noodlottige zeereis te beginnen. René van Kooten speelt in de Amerikaanse musical uit 1997 Thomas Andrews, de ontwerper van het kolossale passagiersschip dat in 1912 verging. "Het is een complete wereld op een schip. Een drijvende Utopie die ten onder gaat aan menselijke hoogmoed.”

Geen maritiem thema spreekt nog steeds zo tot de verbeelding als de ondergang van RMS Titanic in 1912. Op 14 april liep het op een ijsberg: twee uur en 40 minuten later was het gevaarte, dat pronkte met het predicaat ‘unsinkable’, naar de bodem van de Atlantische Oceaan verdwenen. Liefst 1.522 opvarenden kwamen om het leven. Over Titanic zijn in de loop der jaren tientallen films en documentaires gemaakt. René van Kooten: “Natuurlijk is Titanic uit 1997 van regisseur James Cameron de meest iconische film. Die ging hetzelfde jaar als de musical Titanic in première in New York en daar heeft de musical wel last van gehad. Die vertelt namelijk een ander verhaal. Een rijker en intenser verhaal, vind ik.”
Waar in de Hollywoodfilm vooral de suikerzoete romance tussen Leonardo di Caprio en Kate Winslet op de voet wordt gevolgd, vertelt de musical vooral over het schip zelf en zijn kleurrijke verzameling reizigers. “Je komt dichtbij de dromen, de verlangens en de hoop van de mensen aan boord op weg naar de Verenigde Staten, de Nieuwe Wereld. Maar de musical vertelt ook het verhaal van het enorme klassenverschil in die tijd.”
Het schrijnende klassenverschil op Titanic leidde er toe dat, toen het schip begon te zinken, de reizigers in de tweede en derde klasse grote moeite hadden zich naar het dek te begeven. Daar bleek bovendien flink te zijn bezuinigd op het aantal reddingsboten.
René van Kooten: “Dat gebeurt er als je mensen niet als mensen ziet, hen ontmenselijkt. Mensen in de derde klasse zijn geen mensen: die sluiten we op en die verzuipen maar. Vrouwen, kinderen. Voor mij is Titanic een wereld op een schip, een drijvend Utopia. Er wordt gegeten, gelachen, geflirt, gedronken, gedanst… Een microsamenleving samengebald op een schip. Maar - wat gebeurt er als de nood aan de man is? Voor de een is het ieder voor zich, de ander steekt juist de helpende hand toe. Juist omdat het leven op Titanic een spiegel is van de samenleving raakt de musical je, geeft het je iets mee. Daarbij valt er gelukkig ook genoeg te lachen. We hebben een geweldige cast met Brecht van Arnhem, met Mariska van der Kolck en Han Oldigs, die een fantastische Ida en Isidor Strauss neerzetten. En natuurlijk Dennis Willekens als de butler Henry Edges.”

Muzikaal hoogstandje
Van Kooten roemt Titanic vooral om zijn magistrale muziek. ,,In de hoek van de klassieke musical behoort de productie simpelweg tot het mooiste op musicalgebied. De Amerikaanse componist Maury Jeston won in 1997 een Tony Award voor ‘best original score'. We hebben een prachtig live-orkest - je merkt dat musici deze muziek erg graag spelen.

Meer info en tickets:


amphion.nl/theater