Pascal Vinkenvleugel heeft een belangrijke rol bij de productie van The Passion. Foto Roel Kleinpenning

Pascal Vinkenvleugel heeft een belangrijke rol bij de productie van The Passion. Foto Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

‘Heel blij dat we in Doetinchem zijn’

Cultuur

Doetinchem - Met het afzetten van het terrein rondom de Catharinakerk begon de aanloop naar Witte Donderdag. De dag dat er ruim twee miljoen televisiekijkers afstemmen op de live-uitzending van The Passion.

Door Hans Hissink

Het is indrukwekkend wat er allemaal op het Simonsplein, rondom de Catharinakerk, is opgebouwd. Er ligt ongeveer 10 kilometer bekabeling, er hangen en staan zo’n 450 lichtarmaturen en er loopt een crew rond van rond de 200 mensen, tijdens de live uitzending zijn dat er 300.

De dag voor de live opnamen is het een drukte van belang op het afgezette terrein waar de set is opgebouwd. De crew, cameramensen, geluidsmensen, het communicatieteam rondom The Passion, de hoofdrolspelers en de media, heel veel media. Alle bekende programma’s en omroepen hebben een team gestuurd om te horen hoe de spelers zich voelen en wat zij van Doetinchem vinden.

Verbinding
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem is er ook. Hij komt iedere dag even een kijkje nemen en is onder de indruk. “Het is nu een dag voor de uitzending en je voelt dat het gaat leven in de stad. Mensen die even komen kijken, die even een foto komen maken, die komen kijken of één van de hoofdrolspelers in de buurt is, dat is leuk om te zien.”
Voor betrokkenen van de gemeente Doetinchem is het al begonnen toen de gesprekken begonnen over de mogelijkheid The Passion naar Doetinchem te halen. Dan is het zover en begint het echte werk. Aandacht voor de veiligheid, het programma dat Sjoerd Weikamp en Esther Ruesen in elkaar hebben gezet met betrekking tot de side events en meer. We zijn er al langer mee bezig, maar nu zie je het uit de grond komen.”
Dat The Passion in Doetinchem is geland, heeft voor de burgemeester een grote betekenis. “Waar het ons om te doen is geweest, is de onderlinge verbinding. We hebben met twee jaar corona best een moeilijke tijd achter de rug. Wat wij zagen is dat mensen elkaar niet meer tegenkwamen. Dus je zoekt een manier om die verbinding weer tot stand te krijgen. Dat lukt voor een deel ook wel zonder een dergelijk evenement, maar dit is wel een mooie aanknoping. Om die reden hebben we er een programma aan vastgekoppeld met allerlei side events. Dat is voor ons minimaal zo belangrijk als deze prachtige uitzending."

Annelot, een student uit Tilburg die journalistiek studeert, heeft de twee uur durende treinreis getrotseerd om een glimp op te vangen van de set. “Ik ben hier om een reportage te maken. Alleen moet ik buiten de hekken blijven, dat is wel heel jammer.” Dat The Passion een ‘samen ‘d’ran’ evenement wordt genoemd, blijkt ook hier weer. Het communicatieteam van The Passion kwam tegemoet aan de vraag van fotograaf Roel Kleinpenning en liet Annelot toe tot het afgezette terrein. Zo kon zij toch nog een mooie reportage maken voor haar studie.

Belangrijke Achterhoeker
Wat verderop op het terrein loopt Pascal Vinkenvleugel uit Ulft. Hij is druk met zijn taak rondom The Passion. “Ik zorg voor de registratie van de audio en alle verbindingen die nodig zijn om het voor de kijkers goed te laten verlopen. Kort samengevat betekent het dat ik ervoor moet zorgen dat iedereen met iedereen kan communiceren binnen de uitzending.” Een Achterhoeker die een hele belangrijke rol vervult binnen het grote mediaspektakel.
Eindredacteur Reinder van Dijk is betrokken geweest bij alle voorgaande edities van The Passion. “Ik ben heel blij dat we in Doetinchem zijn. Bij de publieke omroepen zeggen ze dat we meer de regio in moeten. We moeten niet in het westen blijven hangen. Tijdens de vooropnames ben ik hier iedere middag wezen wandelen. Dat is heerlijk. Je aardt dan helemaal in deze omgeving. En het mooie is dat mensen toch even blijven kijken en denken ‘hé, hier staat iets te gebeuren.' Terwijl in de grote stad mensen een keer voorbij lopen en denken ‘ga eens uit de weg’ of zo.”
Het is de eerste keer dat er op Hemelvaartsdag een vervolguitzending is. “De vraag kwam waarom het verhaal altijd stopt bij de kruisiging. Waarom vertellen we het verhaal niet verder? Dit jaar is een goed jaar daarvoor. The Passion speelt zich hoofdzakelijk af in Doetinchem. Bij de Hemelvaarts-editie speelt het zich meer af in de omgeving. Het zou leuk zijn dat mensen zeggen 'hé, we gaan naar de Achterhoek voor deze editie.”

Kijken door de radio
De bekende radio-dj Wouter van der Goes zorgt voor audiodescriptie. “Dat is een heel duur woord, maar ik probeer The Passion te laten zien door de radio. Dat is vooral bedoeld voor mensen die slechtziend of blind zijn.” Voor Wouter voelt het goed om in de Achterhoek te zijn. “Ik kom al 15 jaar bij de Zwarte Cross en ik herkende de weg hier naartoe. Het is een bijzonder deel van Nederland. Jullie kunnen zo goed voor elkaar zorgen, dat je eigenlijk de rest van Nederland niet nodig hebt op bijvoorbeeld het gebied van ondernemerschap, het voor elkaar zorgen, het pret maken.” Die kunnen de Achterhoekers even in de zak steken.

Ruud de Wild
Verteller van het verhaal, Ruud de Wild loopt wat onwennig rond. “Ik heb de 14 A4’tjes tekst natuurlijk doorgenomen. Die worden altijd persoonlijk geschreven op de verteller. Dus alle aspecten van de Achterhoek hebben we al doorgenomen.” Een beetje spannend vindt hij het wel. “Ik ben er een tijdje uit geweest en zit nog niet op 100%. Daar ben ik wel benieuwd naar hoe dat gaat, hoe ik dat ga beleven. Want het is best hard werken.”

De spanning stijgt bij iedereen. Doetinchem heeft er zin in, gezien de activiteit rondom het Simonsplein. Veel nieuwsgierige mensen die een glimp proberen op te vangen van de hoofdrolspelers, de repetities en alles wat er plaats vindt binnen de hekken. The Passion is in Doetinchem. Iedereen zal dat weten.