In gesprek met de burgemeester: Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Opinie

Burgemeester, op woensdag 4 mei worden de burgers en militairen herdacht die in het koninkrijk sinds het begin van de tweede wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Wat gebeurt er in Doetinchem en wat is uw rol daarin?
“Op drie plekken in de gemeente in Gaanderen, Wehl en Doetinchem wordt op 4 mei stilgestaan bij de dodenherdenking. In Gaanderen is wethouder Ingrid Lambregts namens het college daarbij, in Wehl wethouder Rens Steintjes en in Doetinchem ikzelf. Het verhaal is op alle drie plaatsen hetzelfde en is gekoppeld aan de oorlog en de situatie op dit ogenblik in Oekraïne. ’s Avonds om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. We herdenken dan alle burgers en militairen die die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog in oorlogen en vredesoperaties zijn omgekomen. De bijeenkomsten in Gaanderen en Wehl worden georganiseerd door de lokale comités; in Doetinchem doet de gemeente dat. Ik verwijs naar www.doetinchem.nl/herdenktenviert waarop de programma’s van de herdenkingen in Doetinchem, Wehl en Gaanderen te vinden zijn.”

Hoe wordt de boodschap doorgegeven naar de jongere generaties?
“In Doetinchem staan de kinderen centraal bij de herdenking in de Catharinakerk. Daar leest bijvoorbeeld kinderburgemeester Linn van Hal een gedicht voor en houdt Marit Thuys een voordracht. Ook in Gaanderen zijn er tijdens de bijeenkomst bijdragen van scholieren. De kracht van 4 mei is dat het een ingetogen bijeenkomst is. De boodschap moet zijn: geen oorlog meer.“

Een dag later, op donderdag 5 mei, vieren we de bevrijding. Hoe doen we dat?
“Omdat het geen kroonjaar is heeft niet iedereen een vrije dag. Het feestprogramma komt in de loop van de dag op gang en gaat door tot 6 mei. ’s Ochtends brengt een Doetinchemse estafette loopgroep het bevrijdingsvuur van Wageningen naar onze stad. Wie dat wil kan het laatste stuk meelopen. Bij het oorlogsmonument in het Mark Tennantplantsoen wordt het bevrijdingsvuur om 8.30 uur ontstoken.”

Toen Nederland al was bevrijd waren andere delen van het toenmalige koninkrijk nog bezet. Hoe wordt de bevrijding daarvan herdacht?
“De capitulatie van Japan was pas op 15 augustus een feit. Omdat de eerste geallieerde troepen daarna pas in het toenmalige Nederlands-Indië landden was er gedurende lange tijd voor de mensen die in interneringskampen werden vastgehouden nog geen sprake van bevrijding. De Indische gemeenschap herdenkt de capitulatie van Japan op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag.”

Worden ook Duitsers uitgenodigd bij de plechtigheden op 4 en 5 mei?
“Gezamenlijke herdenkingen met Duitsers vinden hier en daar in ons land plaats. In onze gemeente gebeurde dat in Wehl de laatste jaren. Wehl onderhoudt sinds 1986 een partnerschap met het Duitse Raesfeld. In Doetinchem heeft die situatie zich nog niet aangediend, maar ik zou het een welkome ontwikkeling vinden.”

(tekst: Bert Vinkenborg)