Maike den Houting (secretaris) en Coen Heveling (lid fotoclub Oude IJsselstreek). Foto: Roel Kleinpenning
Maike den Houting (secretaris) en Coen Heveling (lid fotoclub Oude IJsselstreek). Foto: Roel Kleinpenning

Expositie fotografie bij Villa Ruimzicht

Doetinchem – Twee jaar kon door corona de buitenexpositie van de Doetinchemse fotoclub De Oude IJssel niet doorgaan, maar nu is het weer zover. De opening van de buitenexpositie is op zondag 22 mei om 12.00 uur in het park aan de voorkant bij Villa Ruimzicht. Er komen 28 grote fotodoeken te hangen van veertien fotografen. Aansluitend zijn er die middag diverse activiteiten voor alle leeftijden. De expositie loopt 5 weken, tot 25 juni.

Door Carla van der Meer

Bij de buitenexpositie zijn de foto’s afgedrukt op een groot formaat spandoek met een doorsnee van 1 bij 1,5 meter. Er zijn vierkante en rechthoekige doeken. “Alle foto’s zijn zo aangepast dat ze hetzelfde oppervlak hebben, zodat alle foto’s van de fotografen even groot zijn”, vertelt Coen Heveling, lid van fotoclub De Oude IJssel. “De foto’s zijn heel verschillend, van abstract, natuurfotografie, realistisch landschap, macrofotografie, creatieve fotografie tot portretten.”

Kinderactiviteit

Voor de kinderen is er tijdens de openingsmiddag doorlopend een leuke activiteit waarbij ze een fotodiorama mogen maken in een schoenendoos met foto's uit een tijdschrift. "Van het fotodiorama maken ze vervolgens een foto. De kinderen kunnen knutselen, terwijl de ouders de expositie bekijken”, laat Maike den Houting, secretaris van de fotoclub weten. "Mensen die dat willen, mogen hun camera meenemen voor modelfotografie”, zegt Heveling. "Er komen diverse amateurmodellen die gefotografeerd mogen worden.” Verder is er de hele middag een videopresentatie landschapsfotografie, die doorlopend draait. "Hierbij wordt uitgelegd waar je in het landschap op moet letten om mooie foto's te kunnen maken”, zegt Heveling. "Wij organiseren ook een fotowedstrijd. Gedurende de looptijd van de expositie tot 25 juni kunnen mensen hun foto insturen via onze website fotoclubdeoudeijssel.nl. We hebben drie categorieën. Smartphone fotografie, digitale fotografie en de foto als afdruk.” Ook is er een fotobespreking voor mensen die hun eigen foto's voor de opening van de expositie hebben ingestuurd naar de fotoclub. "Dit wordt gedaan door getrainde amateurfotografen die een cursus fotobespreken hebben gedaan”, aldus Den Houting. "Bezoekers kunnen hier terecht voor advies en opbouwende kritiek.” De fotoclub is in 1978 opgericht. Vijf jaar geleden was de eerste buitenexpositie. "Het exposeren is een jarenlang proces geweest”, laat Heveling weten. "We hebben op meerdere locaties geëxposeerd. En overal was wel iets op aan te merken. Zo kwamen we op een buitenexpositie aan de voorkant bij Villa Ruimzicht. Hier komen heel veel mensen voorbij. Op de eerdere buitenexposities hier kregen we heel leuke reacties.” Er is tevens een standje met informatie over de fotoclub. Fotoclub Oude IJssel is op zoek naar nieuwe, gepassioneerde leden die al wel enige basiskennis van fotografie hebben. "We willen geen opleidingsinstituut voor knopjes zijn”, geeft Den Houting aan. "Het gaat hier om verdieping van de fotografie, om foto's met inhoud. Het is geen ‘klik-klakfotografie. Met een camera kun je foto's maken van iets dat met het oog in werkelijkheid niet te zien is, door bijvoorbeeld de sluitertijd aan te passen.” "Door te fotograferen, leer je anders naar je omgeving kijken”, laat Heveling weten. "Je ziet dingen waar je anders waarschijnlijk aan voorbij zou lopen. We zijn heel actief als club. We hebben geregeld leuke activiteiten voor onze leden, zoals elke twee weken een clubavond met een bepaald thema. En jaarlijks hebben we een clubweekend.” Alle activiteiten zijn gratis en duren tot 15.30 uur.