Niek Prins organisatie met je hard. Foto: Roel Kleinpenning
Niek Prins organisatie met je hard. Foto: Roel Kleinpenning

Eenzame ouderen uit isolement

DOETINCHEM/ZELHEM - Onze missie is om kwetsbare mensen met elkaar te verbinden”, zegt Niek Prins uit Zelhem. Hij is met een aantal vrijwilligers bezig met het opzetten van ‘Met je hart Doetinchem’. “Met ons hart slaan we een brug tussen vergeten worden en aandacht krijgen. Dit doen we door eenzame ouderen uit hun isolement te halen. We willen door middel van diverse activiteiten mensen elkaar laten ontmoeten.”

Door Carla van der Meer

Stichting Met je hart is een landelijke organisatie waaraan rond de 40 gemeenten meedoen. Prins is in november gestart om Met je hart Doetinchem op te zetten. “Begin dit jaar zijn we gestart met een team van zeven vrijwilligers”, vertelt Prins. “Nu zoeken we naar contacten met huisartsen, thuiszorg, wijkcentra, voedselbanken of familie om eenzame ouderen te signaleren en hen te kunnen opzoeken. Een eenzame oudere zal niet snel zelf de stap zetten. We hopen op zorgmedewerkers die signalen herkennen en de drempel wegnemen. Ook medewerkers in de supermarkt kunnen eenzame ouderen signaleren.”

Even gedag zeggen
Ouderen worden vaak eenzaam omdat vrienden en kennissen om hen heen overlijden, of dat kinderen ver weg wonen en niet vaak in de gelegenheid zijn om langs te komen. “De ouderen zijn vaak al blij als je even gedag zegt”, geeft Prins aan. “Dan merk je ook of iemand erop zit te wachten dat je een gesprek met ze aangaat.”

Stamtafels
Om de eenzaamheid van de ouderen te doorbreken, wil Met je hart Doetinchem met een vaste groep ouderen uitjes en etentjes organiseren. “We gaan met stamtafels werken”, legt Prins uit. “Dit is een groepje van zes ouderen en twee vrijwilligers. Met deze vaste groep gaan we elke maand uit eten in een restaurant in Doetinchem. De ouderen leren elkaar kennen en misschien gaan ze ook buiten de stamtafel om elkaar ontmoeten en samen iets ondernemen. Dat zou heel mooi zijn.”

Activiteiten uitbreiden
De ouderen die meedoen aan de stamtafel worden opgehaald en weer thuisgebracht. “De kosten van het etentje worden betaald vanuit de stichting”, aldus Prins. “Hierover maken we ook afspraken met de horeca. We merken dat ouderen het soms prettig vinden om zelf ook iets bij te dragen. Dat kan, ook al is het maar een euro. De vrijwillige bijdrage is dus niet noodzakelijk.” Zodra de stamtafel loopt, wil Met je hart de activiteiten verder uitbreiden. Bijvoorbeeld met handwerken of een middag Oudhollandse liedjes zingen.

Per wijk stamtafel
“Het liefst willen we per wijk een stamtafel hebben, zodat de mensen bij elkaar in de buurt wonen en elkaar eventueel makkelijk kunnen opzoeken. Het zou fijn zijn als mensen uit de eenzaamheid komen en nieuwe mensen leren kennen. En dat ze nieuwe contacten op kunnen bouwen waarbij ze zich gemoedelijk en vertrouwd voelen. We richten ons op ouderen die zelfstandig wonen en die geen aanspraak meer hebben”, geeft Prins aan. “Als iemand het gevoel van eenzaamheid ervaart, kan hij of zij zich aanmelden. Er wordt gelukkig steeds meer gedaan tegen eenzaamheid, zoals de 'klets kassa’s' bij de supermarkt, waar ouderen een praatje met de caissière kunnen maken."

Geraakt
Prins is door zijn werk voor Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen, in aanraking gekomen met Met je hart. “Ik was zo geraakt door wat er gebeurde, dat ik dacht: dat wil ik hier in Doetinchem ook. Zodra we vijf of zes ouderen hebben gevonden die aan de stamtafel deel willen nemen, gaan we van start. We willen ook graag een ambassadeur voor Met je hart. Het liefst een beroemdheid die een binding of een relatie heeft met Doetinchem. Andere gemeenten hebben ook bekende mensen. Zo heeft Utrecht Claudia de Breij als ambassadeur. We hopen snel ouderen blijer te kunnen maken, maar ook voor onze vrijwilligers is het waardevol om met de ouderen mooie gesprekken te hebben en ervaringen te delen. Daar word je zelf ook rijker van. We geloven dat structureel samenzijn en samen ondernemen het leven fijner maakt. Daar zetten we ons met ons hele hart voor in."

Niek Prins kijkt met zijn kernteam: Manon Sanders, Ans Hulst, Doortje Ijnsen, Serena Bruil, Arjan Groen, Sabine Elfers uit naar de eerste ontmoetingen met eenzame ouderen om samen leuke dingen te gaan ondernemen. 

Voor meer informatie kan men mailen met Niek Prins.

Niek.prins@metjehart.nl