Dromen

We kunnen er weer op uit na de coronamaatregelen en dat was goed te merken op 5 mei en met koningsdag. En al vierden we zijn verjaardag massaler dan ooit toch blijken we minder vertrouwen in de koning te hebben. Dat hoorde ik op zijn verjaardag bij herhaling via verslaggevers ter plaatse en op het journaal. Ik kon mij niet aan de indruk onttrekken dat de verslaggevers dat wel leuk vonden. Het is als bij christelijke feestdagen, het grootste deel van de bevolking heeft geen idee waar die voor staan, maar we willen ze niet inwisselen. Ik weet nooit goed raad met de mening van de meerderheid. Mij wordt nooit iets gevraagd. Misschien bent u wel gebeld om eens te informeren hoe u over één of ander denkt. In mijn omgeving niemand. Ik ken de criteria ook niet waaraan je moet voldoen om namens het volk te spreken. Al vele tientallen jaren hoor ik wat wij nu weer denken over regering, koning of andere min of meer belangrijke zaken.
Vaak ben ik verrast over onze mening. De laatste tijd hoor ik niet zo veel meer over het ‘nieuwe leiderschap’. Rutte wordt nog wel eens verweten dat daar nog niet veel van terecht is gekomen. Toch is die belofte niet van hem, maar van Ingrid Kaag, zij heeft hogere normen en waarden, begreep ik. Dromen lijken mooi maar de realiteit is vaak weerbarstiger. Ik weet nog goed dat haar partijgenoot Ton de Graaf als minister alles in het werk stelde om het benoemen van burgermeesters tegen te gaan. Hij was groot voorstander van de gekozen Burgermeester. Tot …hij benoemd werd tot burgermeester van Nijmegen. Droom maar verder, zei mijn pa in zo’n geval.
Over dromen gesproken: mijn Anke en ik kregen geen corona, maar afgelopen week wel de griep. Bij mij na twee dagen over, maar Anke lag nog dagen met koorts in bed. Ik runde met liefde ‘de hele verpleegafdeling’. Woensdagmorgen had ik om half tien een afspraak in de stad. Ik ben normaal altijd op tijd, en was dan ook behoorlijk pissig toen ik wakker schrok en zag dat het al over tienen was. Ik stond op om Anke, mopperend te gaan vertellen dat ik eigenlijk geen tijd meer had een boterham met thee op bed te brengen. Plotseling ontdekte ik dat ik helemaal aangekleed was, en niet op bed lag maar in mijn leesstoel zat en met een boek over Pim Fortuin op schoot was ingedommeld. Droom maar verder zou pa gezegd hebben.

Goed gaon