De uitreiking van de certificaten van de 3D-printers bij CIVON in Ulft. Foto: Henk van Raaij
De uitreiking van de certificaten van de 3D-printers bij CIVON in Ulft. Foto: Henk van Raaij Henk van Raaij

Certificaten uitgereikt aan 3D printer cursisten

Ulft – 75 jonge mensen in de leeftijd tussen 8 en 15 jaar deden het afgelopen half jaar mee aan het 3D Printer Project Achterhoek. Vrijdagavond kwam het leeuwendeel van hen met ouders en begeleiders naar het CIVON informatiecentrum om die periode af te sluiten en een certificaat  te ontvangen.

Door Reinier Kroesen

Nadat twintig trainers werden opgeleid die zelf een 3D printer bouwden, startte in 2019 een eerste groep van zestig jongeren met het samenstellen van een eigen 3D printer. Bijna allemaal lieten ze zien niet alleen te kunnen bouwen, maar ook een product te kunnen bedenken, ontwerpen en printen. Veel zelfs in twee kleuren, een kunst op zich. Het project 3D Printer Achterhoek startte in Winterswijk en is op initiatief van Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) uitgerold over de Achterhoek (Aalten, Berkelland, Doetinchem, Ulft, Varsseveld en Winterswijk), samen met sponsoren uit bedrijfsleven en 8RHK ambassadeurs. 8RHK (Achterhoek) is een organisatie die innovatie, groei, technische expertise  en kwaliteit van leven in dit gebied stimuleert. Nu is er een tweede groep opgeleid het afgelopen half jaar. Op 13 mei werd aan hen een afsluitende avond aangeboden. Een bijzonder woord van dank was gericht aan de 15-jarige Luca Greven. Tijdens de eerste cursus was hij nog leerling, maar toonde zich zo vaardig dat hij in de tweede opleidingsronde gevraagd werd als begeleider van de nieuwe opleidingsgroep. 

Van leerling tot begeleider
Luca: "Ik ben leerling van het Mezzo College in Doetinchem. Twee jaar geleden maakte ik mijn eigen 3D printer. Ik werd in de klas gevraagd of ik mee wilde doen. In de eerste groep was ik gewoon leerling. Soms kreeg ik van mijn vader de vraag: kun je iets printen? Bijvoorbeeld een thermometerhouder. Je kunt een nieuwe kopen, maar ook proberen er zelf een te maken. Niet alles wat je tekent kun je printen. We beginnen met eenvoudige dingen zoals een naamkaartje of een liniaal. Dingen mislukken soms, dat is een leerproces. Hoe meer je het doet, hoe gemakkelijker het gaat. Je moet wel een beetje kennis en gevoel ervoor hebben. Het is niet alleen printen, ook het uitfrezen van letters en figuren maakt onderdeel uit van dat proces. Die lessen waren in de vrije tijd, meestal één keer per week op een avond op school.”
Om meer jeugd te betrekken bij Achterhoekse techniek start in januari 2023 een nieuwe groep van zeventig jongeren in zeven plaatsen. Meer info over aanmelden volgt aankomend najaar.