Maike Cornelissen maakt een foto met haar mobieltje van het hele gezin bij olifant Mika. Foto: Roel Kleinpenning
Maike Cornelissen maakt een foto met haar mobieltje van het hele gezin bij olifant Mika. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Internationale Elephant Parade in Doetinchemse binnenstad

Reizende en kleurrijke kudde hele maand te zien in centrum 

DOETINCHEM - Deze zomer zal de binnenstad van Doetinchem worden opgevrolijkt met 28 olifanten kunstwerken van Elephant Parade. De reizende kudde is de hele maand juli te bewonderen in het Doetinchemse centrum. De kleurrijke olifantenbeelden zijn gemaakt door lokale en internationale artiesten.

Door Hans Hissink

Elephant Parade organiseert meerdere keren per jaar de grootste openlucht tentoonstelling van olifantenbeelden ter wereld. De levensgrote sculpturen, die het formaat hebben van een babyolifant, werden al tentoongesteld in wereldsteden zoals Amsterdam, Londen, Singapore en Bangkok. Nu dus ook in Doetinchem.

Uniek
Het doel van Elephant Parade is om aandacht te vragen voor de bescherming en het behoud van de Aziatische olifant en financieel olifantenprojecten over de hele wereld te steunen. Elk beeld dat deel uitmaakt van een expositie is een uniek kunstwerk, gemaakt door artiesten en kunstenaars zoals Tommy Hilfiger, Paul Smith, Hardwell, Katy Perry, Diane Von Furstenberg, Jan des Bouvrie, Ans Markus en vele anderen.
Na het succes van World Street Painting Achterhoek in 2021 zocht Binnenstadbedrijf Doetinchem dit jaar weer naar een toegankelijk evenement met internationale allure. “De fleurige kunstwerken zorgen voor een gastvrij ontvangst in de binnenstad en het evenement past bij onze ambitie om meer culturele beleving in het centrum te creëren. Door het reizende karakter van de Parade sluit het ook nog eens naadloos aan op het thema ‘Reizen’ dat binnen al onze evenementen dit jaar centraal staat,” licht Sanne de Rijcke van Binnenstadbedrijf Doetinchem, organisator van het evenement, de keuze voor de Elephant Parade toe. 

Reizende kudde
Evelien Lagerweij van Elephant Parade legt uit hoe zij de rondreizende tentoonstelling van olifanten beleeft: “De kudde reist als tentoonstelling over de wereld, maar doordat de olifanten na het openingsweekend verspreid door Doetinchem staan, reis je als het ware langs een lint van kleurrijke kunstwerken door het centrum. Je vindt ze niet alleen in de winkelstraten, maar ook bij toeristische bezienswaardigheden en andere pareltjes die al aanwezig zijn rondom de binnenstad. Daarnaast zijn de olifanten geweldige plekken om selfies te maken en brengen ze altijd een glimlach teweeg. Met de Elephant Parade tentoonstelling vragen we wereldwijd aandacht voor het welzijn van de olifant en bewustwording voor hun bedreigde leefomgeving.”

Activiteiten
Gedurende de Parade in de maand juli worden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Afgelopen weekeinde vond de opening van de Parade tegelijk plaats met het straattheaterfestival Buitengewoon. Het was druk tijdens het openingsweekend van dit kleurrijke evenement in Doetinchem. Speciaal voor de komst van Elephant Parade werden bijzondere acts in het olifanten-thema voor de kinderen opgevoerd. Op het Simonsplein werden alle kunstwerken gezamenlijk tentoongesteld rondom de Catharinakerk.
Iedereen die afgelopen weekeinde het Simonsplein opliep, kon niet om de prachtig versierde olifanten heen. De één was nog mooier dan de ander. Samen met het mooie weer en de acts van straattheater Buitengewoon, zorgden de olifanten voor een drukke binnenstad met volle terrassen. Jong en oud genoot zichtbaar van alles wat er te doen was.

Doetinchemse olifanten
Lokale kunstenares Rosalie van der Graaf van RoosArt, was tegenover de kerk in het tijdelijke openluchtatelier bezig met de creatie van één van de drie speciaal voor Doetinchem ontworpen olifanten. Iedere bezoeker kon daar kijken naar hoe haar creatie van een olifant tot stand kwam. Zij trok veel bekijks. Tijdens de opening onthulde Rosalie het verhaal achter haar olifant die de naam ‘Fragile’ gekregen heeft. Kinderen konden ook hun eigen olifanten-kunstwerk in de winkelstraten maken tijdens de tekenwedstrijd.

Vliegende olifant
De familie Cornelissen uit Doetinchem maakte afgelopen zondag de ronde om de Catharinakerk, waar de 28 op verschillende manieren versierde olifanten stonden opgesteld. "We hebben niet echt iets met olifanten," verklapte vader Bas heel eerlijk. "Maar het is wel ontzettend leuk om te zien. We waren hier een beetje aan het rondkijken en natuurlijk om een ijsje te eten. Als je die olifanten ziet staan, dan wil je ze natuurlijk ook even bekijken." De kinderen Joppe, Thije, Yfke en Minthe Cornelissen waren enthousiast over de olifanten. De vijfde en jongste telg van de familie, Lasse, wist al snel te vertellen welke olifant hij het leukste vond. "De vliegende olifant natuurlijk, omdat mijn vader ook vliegt." Zijn keuze is gemakkelijk verklaarbaar, want vader Bas is piloot.
Net als heel veel andere bezoekers in de binnenstad van Doetinchem, liepen Judith en Edo-Jan Koster uit Doetinchem ook vol bewondering te kijken naar de olifanten. "We hadden een rondje gefietst en kwamen via de Slangenburg uiteindelijk hier terecht. Het is altijd leuk dat er wat gebeurt in de binnenstad. En ja, prachtig natuurlijk al die olifanten rondom de kerk," bekent Edo-Jan. "Ik wilde wel even bij de olifanten kijken. Dit is heel goed voor het toerisme in Doetinchem," aldus Judith. Edo-Jan is blij met wederom een evenement in Doetinchem. "Er is al veel te doen, maar het is toch heel gaaf dat er steeds meer te doen is?"
Deze maand zal tijdens de olifantententoonstelling, naast het authentieke ontwerp van RoosArt, ook een Achterhoekse olifant genaamd ‘Deerntje Truus’ en een Doetinchemse variant genaamd ‘Guus’ toetreden tot de internationale kudde kunstwerken. 

Kleurrijke wandelroute
Vanaf 4 juli heeft iedere olifant een vaste plek in en rondom het centrum van Doetinchem gekregen. Gezamenlijk vormen zij een kleurrijke wandelroute door de binnenstad. "Deze openluchttentoonstelling van olifanten is een bijzondere ervaring voor bezoekers uit Doetinchem zelf, de regio en ver daarbuiten”, vertelt Sanne de Rijcke.
Op 31 juli wordt de Elephant Parade afgesloten met een veiling. Onder de hamer gaan dan de drie 'Doetinchemse' olifanten: Deerntje Truus, Guus en de olifant 'Fragile' van RoosArt.
Elephant Parade doneert jaarlijks 20% van haar nettowinst, met een minimum van 50.000 euro per jaar, aan Elephant Family & Friends of the Asian Elephant.


elephantparade.com

lkkrdoetinchem.nl