Catharina Cultureel: concerten en expositie

Klassieke muziek en jazz in kerk en kapel

DOETINCHEM - Zoals afgelopen jaren vóór de coronaepidemie gaan dit jaar weer de zomerconcerten en exposities van Catharina Cultureel van start: op dinsdag een lunchconcert in de Catharinakerk, op vrijdagavond een concert in de Driekoningenkapel en een wekelijks wisselende expositie op dinsdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag in de Catharinakerk.

Het lunchconcert op dinsdag 12 juli van 12.00 tot 13.00 uur in de Catharinakerk wordt gegeven door Lubertus Leutcher (Bach trompet) en Teun van der Steeg (orgel). Zij starten deze serie concerten met werk van Händel en Telemann, twee componisten uit de barokperiode. Afwisselend met deze “serieuze” muziek speelt Teun van der Steeg op het orgel stukken uit het beroemde “Carnaval des animaux” van Saint-Saëns. In dit luchtige werk komen allerlei dieren in het orgelspel voorbij. Entree is vijf euro.
Het Vrijdagavondconcert op 15 juli van 20.00 tot 21.00 uur in de Driekoningenkapel: Trio Surquin speelt jazzklassiekers van het beroemde album “Julie is her name” van de zangeres en actrice Julie London. Dit album is in 1955 opgenomen met een intieme bezetting van zang, gitaar en contrabas. “Cry me a River” werd een grote hit. Andere klassiekers zijn “I’m in the nood for Love” en It’s Wonderful”. Trio Surquin bestaat uit Kristine Knoppers (zang), Raimond Surquin (gitaar) en Dayenne Wielheesen (contrabas). Fluitist Miquel Padros opent en sluit het programma. Entree: vijf euro.
De expositie in de Catharinakerk is op dinsdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur.
Waldemar Ysebaert en Willem Luesink openen dit jaar de expositiereeks. Waldemar maakt figuratieve beelden in terracotta, geïnspireerd op de Griekse en Romeinse beeldhouwtraditie, de Renaissance en de beeldhouwkunst uit het begin van de 20e eeuw, Centraal staat het menselijk lichaam in actieve en verstilde proces, vaak met een melancholische ondertoon.
Willem Luesink is begonnen met grote, expressionistische schilderijen. Daarna ging ter plekke schilderen met olie en acryl. Schilderen vindt hij een mooi excuus te zitten. Daar vindt hij kleuren, contrasten, licht en schaduw. Dat brengt hem terug naar het expressionisme. Ook maakt hij tekeningen met een chinees inktblokje.