Afdragen

Wie een hypotheek nodig heeft, moet de portemonnee weer flink trekken, lees ik overal. De rente steeg voor de vierde week op rij en is in die tijd inmiddels drie keer zo hoog geworden. Het is al lang zo dat een huurhuis voor jongelui bijna niet te betalen is als ze niet voor een sociale huurwoning in aanmerking komen.

Je zult maar een starter zijn die net een koophuisje heeft gevonden. Helemaal blij dat je nog maar de helft of minder dan wat je huurhuis kost aan hypotheek hoeft te betalen en dan dit. De gemiddelde rente staat nu op bijna vier procent lees ik. Sinds 1965 is het de vierde grootste stijging ooit. Iets wat een half jaar terug nog ondenkbaar leek. Er werden dure huizen gekocht ondanks de onzekerheid hoeveel je huis na de looptijd van de hypotheek waard is. Dat risico is echter van alle tijden. Onze generatie zal hun huis vrij van rente hebben. Leeftijdgenoten worden er nog wel eens op aangesproken dat zij het toch wel makkelijk hebben. Praktisch geen woonkosten meer en een huis dat veel waard is. Een aantal politieke partijen is al van plan daar iets tegen te ondernemen. Zij willen bezit en spaargeld extra te belasten als beloning voor die vlijt.
Zo’n vijftig jaar geleden lieten wij ons eerste huis bouwen. Ook toen geen betaalbare huurwoning te vinden. Wij rekenden net als velen uit dat een eigen huis goedkoper zou zijn. Wel spannend om je spaargeld te investeren. De rentestand was bijna twee keer zo hoog als nu en begon ook op te lopen. Grote vraag toen; vastzetten voor dertig jaar of gokken dat de hoge rente van iets boven de zeven procent wel zou zakken. Wij kozen voor zekerheid en kregen nog wel eens te horen dat we beter voor een variabele rente konden kiezen. Ik weet nog goed dat de rente binnen vier jaar naar twaalf procent steeg. Betaalden mensen aan rente in acht jaar de waarde van hun huis.
In die tijd werd er op een buurtfeestje, bij ons aan tafel kwistig gestrooid met rondjes. Een van de buurtbewoners vroeg heel moedig, om dat niet te doen en allemaal voor jezelf te betalen. Ik kan hier namelijk niet aan mee doen bekende hij. ‘Ik betaal al bijna drie keer zoveel rente dan het alcoholpercentage in dit biertje’. Vroeger, vervolgde hij, vroeger kocht ik mooie kostuums voor naar mijn werk, die kon ik daarna nog jaren ‘afdragen’. De kleding die ik nu nog koop is van zo’n kwaliteit die kan ik gelijk afdragen.

Goed gaon