Tweedehands-kledingbeurs bij Markant Outdoorcentrum

Maatschappij Braamt

BRAAMT - Gemiddeld koopt een Nederlander per jaar vijftig nieuwe kledingstukken. Die worden vaak slechts één keer gedragen en soms zelfs nooit. Happy Event Doetinchem organiseert daarom op 20 oktober een Tweedehands-kledingbeurs. Iedereen die niet gebruikte en weinig bedragen kleding of de miskoop van het jaar in de kast heeft liggen of hangen is van harte welkom om deze kleding een nieuw leven te geven.

De beurs is gratis toegankelijk. Er wordt kinder-, dames- en herenkleding verkocht. Een aantal standhouders biedt ook tweedehands schoenen aan. De markt is open van 20:00  tot 22:00 uur.
Alleen al de Nederlandse modesector houdt per jaar zo’n 21,5 miljoen kledingstukken over. (Bron: Fashionunited.nl). Kleding vormt een enorme belasting voor ons milieu, zo is uit recente onderzoeken gebleken. Wie zes kledingstukken per jaar minder koopt kan bijna 40 kg CO2 per jaar besparen. Stel dat iedere Nederlander dat zou doen, dan scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld. (Bron: milieucentraal.nl).
In 2019 werd 554 kiloton textiel als afval weggegooid of als tweedehands artikel geëxporteerd. In 2019 werd via de gemeenten 86 kiloton textiel gescheiden
ingezameld. Daarnaast werd 174 kiloton textiel via het restafval weggegooid. Van het textiel dat in het restafval terecht kwam, was 58 procent mogelijk herdraagbaar of recyclebaar. (Bron: Rijksoverheid).