V.l.n.r. Gerben Heideman, Wouter Vlaanderen en Niels Roetert Steenbruggen in het hoogspanningslab bij Varex. Foto: Roel Kleinpenning

V.l.n.r. Gerben Heideman, Wouter Vlaanderen en Niels Roetert Steenbruggen in het hoogspanningslab bij Varex. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Varex maakt het onzichtbare zichtbaar

Doetinchem – Varex Imaging Nederland is sinds november 2020 al in Doetinchem gevestigd. Afgelopen vrijdag werd het nieuwe pand aan de Fabriekstraat 41 officieel geopend. De verhuizing is een flinke vooruitgang die tevens bijdraagt aan de aantrekkingskracht voor nieuwe medewerkers.

Door Hans Hissink

Varex Imaging Nederland heeft al een hele geschiedenis achter de rug. In 1984 werd het opgericht als Claymount Assemblies. Vernoemd naar de plek waar het bedrijf toen stond; de Kleibergweg in Velp. In 2002 zag Claymount Technologies het levenslicht. Inmiddels was de verhuizing naar Zevenaar een feit en werd in 2006 de vestiging in Dinxperlo geopend. In 2015 werd Claymount overgenomen door Varian Medical Systems, waarna het in 2017 als afsplitsing met een aantal andere onderdelen uit Varian een andere naam kreeg; Varex Imaging Nederland. In 2020 werd het nieuwe pand in Doetinchem betrokken. De vestiging in Doetinchem maakt onderdeel uit van het Amerikaanse Varex Imaging Corporation met vestigingen in Europa, Azië en Amerika. Het moederbedrijf is in het Amerikaanse Salt Lake City gevestigd.
Bij de ingang van het nieuwe pand hangt een kunstwerk waarop ‘Making the invisible visible' te lezen is. Verwijzend naar wat Varex doet. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en levert componenten voor medische en industriële röntgenapparatuur waarbij hoge eisen worden gesteld aan kwaliteit en veiligheid van het product. "Wij maken hier technisch hoogstaande producten waarvan men vaak niet weet dat iedereen er regelmatig mee in contact komt,” vertelt algemeen directeur Wouter Vlaanderen. "Denk daarbij niet alleen aan röntgenapparatuur in het ziekenhuis, maar ook aan bagagescanners op het vliegveld. Batterijen in elektrische auto's worden ook gecontroleerd met röntgenapparatuur.”

Volgens Gerben Heideman, Director Global Operations, timmert het technisch hoogstaande bedrijf flink aan de weg. "Op dit moment werken hier zo'n 130 medewerkers. Er worden ongeveer 25 nieuwe, technisch geschoolde medewerkers per jaar verwelkomt.” Waar Varex zich mee onderscheidt is de Saturday Academy. "Deze Academy is voor studenten die willen bijleren. Wij geven ze een bijbaan die goed aansluit bij de opleiding, waarmee ze nog beter beter op de toekomst worden voorbereid. Op deze wijze investeren wij ook in het talent van de toekomst. Ervaring leert dat veel van deze talenten niet meer weggaan bij ons.” Naast de eigen Academy is er een intensieve samenwerking met het Graafschap College, de HAN en veel Achterhoekse midden- en kleinbedrijven.

Het nieuwe pand draagt bij aan de groei en de aantrekkingskracht van nieuwe medewerkers. Projectleider Niels Roetert Steenbergen beaamt dat. "We zijn van 4300 vierkante meter in Dinxperlo naar Doetinchem verhuisd waar we bijna 10.000 vierkante meter tot onze beschikking kregen. Het pand is duurzaam gebouwd, heeft ruim 1000 zonnepanelen op het dak en is volkomen gasloos. Er is veel glas gebruikt waardoor het binnen heel licht is en transparant."
Varex Imaging Nederland herbergt drie kernwaarden; kwaliteit, onderdeel van het DNA van Varex; multidisciplinair samenwerken; openheid en transparantie. Verder zegt de cultuur binnen het bedrijf heel veel over de organisatie. Deze kenmerkt zich door het beste van twee werelden te combineren: de professionele gedrevenheid in combinatie met de Achterhoekse no-nonsense cultuur.


vareximaging.com