Marcel Smit (l) (Stanstechniek Gaanderen) geeft uitleg aan Lucas Bloemers (m) en Mattheys Kuypers (r) Foto Roel Kleinpenning

Marcel Smit (l) (Stanstechniek Gaanderen) geeft uitleg aan Lucas Bloemers (m) en Mattheys Kuypers (r) Foto Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Open Bedrijvendag was groot succes

DOETINCHEM - Meer dan 40 bedrijven in de gemeente Doetinchem hadden afgelopen weekeinde de deuren opengezet voor het grote publiek. Tijdens de Open Bedrijvendag Doetinchem kreeg iedereen de kans om een kijkje te nemen in de keukens van de verschillende deelnemende bedrijven. Met dit evenement, waarbij ook de samenwerking met de gemeente Doetinchem en onderwijsinstellingen is gezocht, wilde de organisatie tonen dat Doetinchem bruist van bedrijvigheid en innovatie en zo gezamenlijk werken aan een sterke economie in Doetinchem en de regio.

Door Hans Hissink

Deelnemende bedrijven op bedrijventerrein Akkermansweide in Gaanderen en Terborg waren afgelopen vrijdag als eerste aan de beurt om bezoekers te laten zien wat zij doen. Bij Stanstechniek in Gaanderen werd om 16.00 uur de bedrijvendag geopend. Onder toeziend oog van onder andere wethouder Hans Dales en directeur Jurgen van Loon van Stanstechniek werd het evenement geopend door Jan Garretsen van IG&D (Industrie, Groothandel en Dienstverlening) Bedrijvig Doetinchem.

Zichtbaar
"Vanuit IG&D en en de zes parkmanagementorganisaties in de gemeente Doetinchem, te weten Wijnbergen, Verheulsweide, Keppelseweg, de Huet, A18 en Akkermansweide Gaanderen/Terborg, kwam het idee om iets gemeenschappelijks te doen voor het bedrijfsleven. Er zijn heel veel mooie bedrijven in de regio die best zichtbaarder mogen worden. Er is bewust gekozen om op vrijdag met de bedrijven op Akkermansweide te beginnen om vervolgens op zaterdag de bedrijvenparken in Wehl en Doetinchem te kunnen bezoeken. Het mooie van Akkermansweide is dat bedrijven uit Terborg ook konden aansluiten. Akkermansweide ligt voor een deel in Gaanderen, gemeente Doetinchem, maar ook voor een deel in Terborg in de gemeente Oude IJsselstreek,” vertelt Garretsen.

Trots
Er waren veel bezoekers die Stanstechniek eens van binnen wilden bekijken. Het bedrijf ontwikkelt en levert producten van plaat-en bandstaal. Directeur Jurgen van Loon vindt het een mooi initiatief. "Een ideale manier om bezoekers te ontvangen binnen ons bedrijf. Op deze manier kunnen we aan iedereen laten zien welke mooie dingen we hier doen en maken. Daar ben ik best trots op. Medewerkers zijn ook trots om te laten zien wat zij in hun dagelijkse werk doen en uitleggen hoe de verschillende machines werken die hier staan.”

Een voorbeeld daarvan is Marcel Smit. Hij werkt vijf jaar bij Stanstechniek en staat bij ‘zijn' 250 colt excenter pers. "Deze is nu producten aan het maken om zonnepanelen op een dak te bevestigen.” Zijn verhaal vertelt hij aan twee belangstellende bezoekers; Mattheys Kuypers uit Lichtenvoorde en Lucas Bloemers uit Doetinchem. "Wij zijn puur uit interesse hier. We kennen Stanstechniek niet en het is veel groter dan we verwacht hadden. De Achterhoek staat bekend om de maak-industrie. Tof dat bedrijven hun deuren dit weekeinde openen om te laten zijn wat zij doen,” vertelt Lucas. "Wij werken in de dienstverlening. Dat is een hele andere wereld dan de maak-industrie. Het is mooi om te zien hoe medewerkers met passie praten over hun werk. Wij hebben die passie ook wel voor het werk, maar dan op een andere manier,” vult Mattheys aan.

Afgelopen zaterdag waren de bedrijvenparken in Doetinchem en in Wehl aan de beurt om hun deuren open te zetten. Bij Panel Precision in Wehl was het druk. Dit bedrijf biedt diverse soorten plaatbewerkingen onder één dak; PU verlijming, zagen, kantenafwerking en CNC-BAZ frezen. Iedere bezoeker wordt vriendelijk ontvangen en krijgt bij de ingang de eerste informatie, waarna er een rondleiding volgt door het pand. Bij de ingang draait ook de pas opgenomen bedrijfsfilm.

Paul de Waard is algemeen accountmanager bij Panel Precision en legt uit waarom zijn bedrijf meedoet aan de Open Bedrijvendag. "In augustus vorig jaar hebben we ons nieuwe bedrijfspand hier aan de Radonstraat in Wehl betrokken. Tijdens deze dag willen we onder meer laten zien wat wij doen en onze naamsbekendheid vergroten. Verder willen we proberen mensen te interesseren om bij ons te komen werken. We hebben nog wel enkele vacatures te vervullen. We zijn ook op zoek naar zaterdagwerkers, studenten die graag iets willen bijverdienen.”

Janssen Personeelsdienst aan de Koopmanslaan in Doetinchem had ook de deuren geopend voor geïnteresseerden die wilden weten waar dit dienstverlenend bedrijf voor staat. Onder meer recruitment marketeers Kasper Weterkamp en Femke Kaiser staan bezoekers enthousiast te woord. "We zijn een technisch detacheringsbureau. In opdracht van bedrijven zijn wij op zoek naar bijvoorbeeld engineers, werkvoorbereiders, technisch tekenaars, CNC-frezers en lassers. Onder andere latent werkzoekenden zijn onze doelgroep. Zij zijn niet actief op zoek naar een nieuwe baan, maar staan vaak wel open voor een nieuwe uitdaging,” legt Kasper uit. "Wij bieden alleen jaarcontracten aan waaraan ook nog eens een flink opleidingsbudget gekoppeld is,” vult Femke aan. "Wij doen mee aan de bedrijvendag om onder andere onze naamsbekendheid te vergroten en om te laten zien dat wij geen uitzendbureau zijn zoals de meeste mensen wel kennen. Tevens willen we laten zien dat we trots zijn op onze dienstverlening, zeggen wat we doen en doen wat we zeggen.”

Geslaagde dagen
De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagde Open Bedrijvendag 2022. De drukte bij verschillende bedrijven, de hele dag door, heeft laten zien dat de behoefte er is om binnen de bedrijfsmuren op een trotse manier te laten zien wat er allemaal gebeurt op de werkvloer.