Spelen zonder bladmuziek geeft andere dynamiek. Foto Jan Hordijk
Spelen zonder bladmuziek geeft andere dynamiek. Foto Jan Hordijk Foto Jan Hordijk

Concertorkest Ars Musica met primeur naar Doetinchem

DOETINCHEM - Mozart, Bach en Mendelssohn komen tot leven in de Stadswal. "Het dak gaat eraf”, verzekert dirigent Patrick van der Linden van het concertorkest Ars Musica. Op 7 oktober brengt het orkest de muziek van toenmalige wonderkinderen Felix Mendelssohn en Mozart tot leven in de Stadswal in Doetinchem.

Ars Musica bestaat uit 27 jonge, professionele muzikanten die hun sporen in de nationale muziekwereld verdiend hebben. Het orkest maakt dit najaar een tournee door Nederland, waarbij de muziek van Mendelssohn, Bach en Mozart centraal staan. Doetinchem krijgt de primeur. "Het bijzondere aan deze avond is dat we een deel van het concert zonder bladmuziek spelen. Het gaat dan om de wereldberoemde Symfonie 40 van Mozart. Iedereen kent de melodie wel. Door te spelen zonder bladmuziek voor je neus, krijg je een hele bijzondere dynamiek tijdens het concert. Zowel voor de muzikanten als voor de bezoekers. Het dak gaat eraf”, zegt een enthousiaste Van der Linden.

Doetinchem krijgt ook een wereldprimeur. Twee werken van de zus van Felix Mendelssohn, Fanny, zijn speciaal bewerkt voor sopraan en orkest en zijn voor het eerst in deze setting te horen. Concertmeester Johan Olov speelt de solopartijen van het Vioolconcert in D mineur van broer Felix.

De verbindende factor tijdens de voorstelling is deze Felix Mendelssohn, een beroemde componist uit de 19e eeuw. "Een muzikaal genie”, weet Van der Linden. "Maar rond de Tweede Wereldoorlog in de ban gedaan door het Duitse naziregime. Mendelssohn was jood en was niet van de bombast. Daar heeft zijn muziek jaren na de val van Hitler nog last van gehad. Gelukkig wordt Felix Mendelssohn nu wel geëerd als de topcomponist die hij was. Een wonderkind, net als Mozart.”

Het is niet voor het eerst dat Ars Musica in Doetinchem optreedt. Eerder speelden muzikanten onder andere hoogtepunten uit Bach’s Matthäus Passion en Johannes Passion. Van der Linden: "De Stadswal heeft een prachtige zaal en een mooie akoestiek voor deze muziek. Wist je trouwens dat de muziek van Bach werd ontdekt door Felix Mendelssohn. Hij was het die de Matthäus Passion herontdekte en daarmee aan de basis heeft gelegen aan de revival van Bach. Topsopraan Nanette Mans zingt daarom in Doetinchem ook enkele aria’s uit de Matthäus Passion.” 

De concertreeks van Ars Musica heeft de titel Fantastische Felix gekregen. De voorstelling in de Stadswal aan de Burg. van Nispenstraat in Doetinchem is vrijdagavond 7 oktober en begint om 20.15 uur. De deuren gaan om 19.30 uur open. Tickets kosten 28,70 euro via www.hetnieuwedijkhuis.nl of 32 euro op de avond zelf aan de zaal.