Wethouder Henk Bulten
Wethouder Henk Bulten Foto: Bert Vinkenborg

Meevallers en extra inkomsten

Doetinchem – De begroting 2023 van de gemeente laat een gunstig beeld zien van de financiën, vooruitzichten en voornemens van de gemeente. Het begrotingstotaal bedraagt 265,8 miljoen Euro en is daarmee groter dan ooit. De algemene reserve stijgt naar ruim 39 miljoen eind 2023 en stijgt daarna verder door naar bijna 70 miljoen eind 2026. Wethouder Henk Bulten is dan ook een tevreden man. Wel zal in de komende begrotingsvergadering de raad er nog een definitief oordeel over moeten geven.

Door Bert Vinkenborg

De visie 2036 is de leidraad en het mikpunt van deze begroting. Het aantal inwoners zou volgens deze visie in 2036 naar 70.000 moeten zijn gestegen. Ook als het er 5.000 meer of minder zullen blijken te zijn dan doet dat volgens de wethouder niets af aan de grondslag van deze begroting. Bulten: “Waar het om gaat is dat de gemeente Doetinchem aantrekkelijk blijft om in te wonen en te werken.”

Bouwplan Spoorzone
Het bouwprogramma is op stoom en er liggen nog diverse plannen ter uitvoering. Een opvallende nieuwkomer is het bouwplan Spoorzone dat zoals de naam al aangeeft bij het station komt te liggen aan de kant van het voormalige Wedeo. Over de omvang en de precieze begrenzing kan of wil de wethouder nog niet veel meedelen. Het is duidelijk dat het een omvangrijk project wordt waarvoor de bestemming die nu nog op de gronden ligt gewijzigd zal moeten worden. 

De inwoners van de gemeente worden door de politieke ontwikkelingen, prijsstijgingen en stijging van de energielasten geconfronteerd met een ongekende inflatie van boven de 10 procent waardoor hun bestaanszekerheid in gevaar dreigt te komen. De vermogensgrens van de bijzondere bijstand zal daarom opgetrokken worden waardoor meer mensen daarvoor in aanmerking komen. Het wordt nog een probleem die mensen in beeld te krijgen. Mensen die in de problemen dreigen te komen worden daarom aangemoedigd tijdig aan de bel te trekken. Een beroepsgroep die niet altijd duidelijk in beeld is wordt gevormd door de ZZP’ers. Voor hen zal er een vangnet komen.

Voor het verbeteren van de leefbaarheid van Doetinchem en de dorpen wordt gewerkt aan de verbetering en uitbreiding van de infrastructuur; ook voor de fiets. Gedacht wordt aan snelfietspaden.

Huisvesting schoolgebouwen
Een opvallende trendbreuk vond de laatste jaren plaats in het onderwijs. Lang werd gedacht dat het leerlingenaantal zou gaan krimpen en dat de scholen zich daarop moesten instellen. Sinds enkele jaren is een omgekeerde beweging op gang gekomen die naar verwachting in de komende jaren zal doorzetten. Daarom is een investering van 50 miljoen voor de huisvesting in schoolgebouwen uitgetrokken. Dat bedrag wordt uitgesmeerd over meerdere jaren.

Om de vrijetijdseconomie een oppepper te geven zal een dag attractie ontwikkeld worden in de vorm van een (nieuw) museum.

Belastingdruk
Een extraatje voor de inwoners wordt een eenmalige belastingverlaging van 100 Euro. De lastendruk wordt ongeveer 80% van het landelijke gemiddelde. Een opvallend meevallertje, althans voor hondenbezitters, is de hondenbelasting die gaat verdwijnen. Inwoners en ondernemers krijgen een nog belangrijker rol bij het maken van plannen om een goed draagvlak te creëren. De gemeente zal iemand aannemen die zich daarvoor helemaal gaat inzetten.

In het geheel is de begroting 2023 zeer ambitieus te noemen. De raad heeft straks het laatste woord en het debat zal dan vooral gaan over waar de meevallers aan besteed worden.