Niet Mokken maar lekker bocken

DOETINCHEM - Waarom heet bockbier eigenlijk bockbier? De naam ontstond oorspronkelijk aan het einde van de 17e eeuw in Duitsland. Om precies te zijn in de beroemde Middeleeuwse bierstad Einbeck. Einbecker bier werd op z’n Beiers uitgesproken als “Ainpöckisch bier”, verkort werd dat weer Ainpöck wat eindigde in “ein bock”. Dit is de naam waaronder wij het bier tegenwoordig kennen: bockbier. 

Bockbier is een van oorsprong ondergistend seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage. Het begint bij 6% en loopt op tot wel 9%. Bockbier onderscheidt zich van pils doordat er twee keer zoveel mout wordt gebruikt tijdens het brouwproces. Dit levert meer suikers op en zorgt voor een steviger bier. Daarnaast is de mout in bockbier op hoge temperatuur gedroogd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de mout karamelliseert met als resultaat die karakteristieke, zoete karamelsmaak van bockbier.
Zaterdag 1 oktober is de uitgesproken kans om de vele verschillen te gaan proeven. Want minimaal 9 verschillende bockbieren zijn er te proeven en te beoordelen in Café Kafé in Doetinchem aan de Korte Kapoeniestraat 6. Vanaf 20.30 uur gaat het bockbierfestijn van start. Wil je nou geen proefkaart, maar wel komen kijken en genieten met een ander drankje? Dan kan dat natuurlijk ook, de entree is gratis, maar let wel: vol is vol.