Pianiste Maxime Snaterse speelt een hoofdrol tijdens het zondagmorgenconcert op 2 oktober in Muziekschool Amphion. Foto: Maxime Snaterse.
Pianiste Maxime Snaterse speelt een hoofdrol tijdens het zondagmorgenconcert op 2 oktober in Muziekschool Amphion. Foto: Maxime Snaterse. Foto: Maxime Snaterse.

Premières Teun van de Steeg in Muziekschool

DOETINCHEM - “In de Bizetzaal van Amphion Muziekschool in Doetinchem vindt zondag 2 oktober een bijzonder concert plaats,” vertelt Henk Lubberdink, directeur muziek bij Amphion Cultuurbedrijf, “want na de pauze gaan het Agnus Dei en het Pianoconcert van componist Teun van de Steeg in première.”

Door Josée Gruwel 

“Het Agnus Deï - voor koor, orgel/piano en diverse instrumenten - schreef ik in het traditionele idioom. Het klinkt als vertrouwde muziek”, aldus Van de Steeg. Hij legt uit dat het proces van schrijven bij hem irrationeel ontstaat. “Het ontstaat als vanzelf in mijn hoofd, in tegenstelling tot componisten die voordat ze gaan schrijven de melodie bewust bedenken.”
Het nummer wordt uitgevoerd door het Achterhoeks Bachkoor onder leiding van Astrid Krause en begeleid door een strijkersensemble, dwarsfluit en hobo. De musici komen uit het Amphion Collectief. Solist is Marjo Harmsen.

Pianovirtuoos Snaterse
Lubberdink: “Van de Steegs eerste Pianoconcert, in drie delen, wordt uitgevoerd door pianovirtuoos Maxime Snaterse. Zij rondde haar Master of Music cum laude af met een tien. Momenteel studeert zij voor haar tweede Master of Music in Brussel bij Aleksander Madzar.”

Amphion Collectief
De pianiste wordt begeleid door het speciaal voor deze gelegenheid gevormde Amphion Collectief onder leiding van componist Van de Steeg. De componist vertelt: “Mijn eerste pianoconcert is gematigd modern, net buiten de traditionele harmonieleer om, maar wel in noten genoteerd.” Nee, zijn werk is volgens hem niet met een andere componist te vergelijken. “Wel heb ik bijvoorbeeld een element van componisten uit de Balkan toegepast. Zij verwerkten volksliedjes in hun composities. In het derde deel kun je ‘Er was er eens een vrouw die koekebakken wou’ herkennen.”

Geen onbekende
Van de Steeg is voor Doetinchem geen onbekende. Hij componeerde onder andere een Requiem (2018) ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bombardementen in Doetinchem in de Tweede Wereldoorlog. Dit Requiem is zijn grootste werk, voor symfonieorkest, groot oratoriumkoor en solist. 

Door corona ging de uitvoering van het werk in 2020 niet door. Nu staat het voor Doetinchem in 2025 op de rol.

"Van de Steegs
pianoconcert is
gematigd
modern"


Het concert op 2 oktober begint met het Achterhoeks Bachkoor onder leiding van Astrid Krause. Het koor brengt enkele koralen van Johann Sebastian Bach, gevolgd door het Ave Maris Stella van Edward Grieg. Vervolgens kan het publiek genieten van Bogoroditse Dyevo uit de Maria Vespers van Sergei Rachmaninov, en Cantique de Jeane Racine van Gabriel Fauré.

Maxime Snaterse speelt voor de pauze het uit drie delen bestaande werk voor piano solo Images, Book 1, van Claude Debussy.

Het concert is op zondag 2 oktober in de Bizetzaal van Muziekschool Amphion, Bizetlaan 1 in Doetinchem. Aanvang 11.30 uur. 

Kaarten 15 euro, te verkrijgen via:


www.amphion.nl