Afbeelding

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Opinie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Burgemeester, Doetinchem is lid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG. Wat doet de VNG en wie zijn er lid van? “Alle Nederlandse gemeenten en de regionale samenwerkingsverbanden, zoals bijvoorbeeld Regio Achterhoek, zijn lid van de VNG. Behalve de gemeenten binnen Nederland zijn ook de gewesten Aruba en Curaçao en de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius lid. Voor de leden vervult VNG een belangrijke rol als belangenbehartiger, kennisplatform en cao-partner. De VNG voert namens zijn leden de cao-onderhandelingen voor het gemeentepersoneel met de vakbonden. Bestuurlijk en ook ambtelijk is de VNG een soort helpdesk waar we met onze vragen terecht kunnen. Dat geldt zeker voor de kleinere gemeenten maar ook voor de grotere.”
Welke rol heeft de VNG in de keten rijksoverheid, provincie en gemeente? “Het VNG kantoor bevindt zich in Den Haag en is qua personeelssterkte ongeveer te vergelijken met Doetinchem. Ongeveer 10 procent van alle gemeentelijke bestuurders in Nederland zijn in diverse rollen betrokken bij de VNG. Het Rijk overlegt als het over grotere vraagstukken gaat met betrekking tot gemeenten altijd met de VNG. Doetinchem is met drie collegeleden sterk vertegenwoordigd in de VNG. Dat ben ikzelf met betrekking tot arbeidszaken, Ingrid Lambregts voor ruimtelijke ordening en handhaving en Jorik Huizinga voor participatie en onderwijs. “
Kunt u een voorbeeld geven van een belangrijke opgave van onze gemeente waarin de VNG een rol heeft gespeeld of nog speelt? “Een groot net afgesloten dossier is dat het Rijk niet meer naar evenredigheid wilde bijdragen aan de jeugdzorg. Wij hebben ons daar als gemeenten toen via de VNG sterk tegen verzet en uiteindelijk hebben we ons doel bereikt.”
Hoe ziet de jaaragenda van de VNG eruit? “Jaarlijks zijn er twee belangrijke vergaderingen, namelijk de voorjaarsvergadering met een congres ergens op locatie in het land. Voor die vergadering is Doetinchem een paar jaar geleden al een keer gastheer geweest. Dan is er nog de najaarsvergadering waar meestal de voltallige colleges aan deelnemen. Die heeft meer het karakter van een ledenvergadering.”
Hoe vaak gaat u zelf naar VNG-bijeenkomsten? Wie gaan er nog meer? “Ik ben de vaste vertegenwoordiger van Doetinchem op zowel de voorjaars- als de najaarsvergadering. Verder ben ik wel elke maand een keer in Den Haag voor arbeidszaken. Het nieuwe werken is een van de thema’s waarmee ik bezig ben. Ingrid Lambregts en Jorik Huizinga gaan ook met enige regelmaat. Dat geldt ook voor de andere collegeleden, zeker voor diegenen die lid zijn van een commissie.”
Wat heeft de VNG concreet bereikt voor de Nederlandse gemeenten in het algemeen en Doetinchem in het bijzonder? “De VNG treedt niet op voor individuele gemeenten. De middelgrote gemeenten waartoe Doetinchem behoort waren de laatste jaren wat onderbelicht. Voor de zogenoemde M50, dat zijn de gemeenten tussen de 30.000 en 80.000 inwoners, heb ik mij sterk gemaakt om daar meer aandacht voor te krijgen bij de VNG.”

Tekst: Bert Vinkenborg