V.l.n.r. Celine Koetsschruiter (buurtcoach i.o.), Annemiek Ebbers (buurtcoach) en Emine Tanir-Ünlü (initiatiefneemster van het dameszwemmen). Foto: Roel Kleinpenning

V.l.n.r. Celine Koetsschruiter (buurtcoach i.o.), Annemiek Ebbers (buurtcoach) en Emine Tanir-Ünlü (initiatiefneemster van het dameszwemmen). Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Van bikini tot burkini

DOETINCHEM - In zwembad Rozengaarde in Doetinchem is de pilot dameszwemmen gestart. “Sporten is belangrijk, maar niet alle vrouwen zijn in de gelegenheid om te gaan zwemmen omdat gemengd zwemmen om de een of andere reden niets voor hen is”, zegt Emine Tanir-Ünlü, initiatiefneemster dameszwemmen. “Daarom willen we dames de gelegenheid bieden om in een eigen damesuurtje toch naar het zwembad te kunnen. Het is voor alle dames, van bikini tot burkini.”

Door Carla van der Meer

“Ik sportte bij een damesgroep, maar toen kwam corona”, zegt Tanir-Ünlü. “Ik deed aan kickboksen, Zumba en wandelen. Na drie zwangerschappen had ik bekkeninstabiliteit en hielspoor. Ik kon eigenlijk alleen nog maar zwemmen en fietsen. Door mijn geloofsovertuiging kan ik niet overal zwemmen. Ik ging naar Arnhem waar al wel dameszwemmen was. Ik verbaasde me erover dat dit niet in Doetinchem bestond. Het startte als een persoonlijk initiatief, maar het werd al snel groter. Heel snel had ik 96 aanmeldingen via mijn social media en vanuit mijn kennissenkring. Er bleek behoefte te zijn aan dameszwemmen, niet alleen vanwege geloofsovertuiging, maar ook door dames om fysieke redenen of die nare ervaringen hebben gehad en daardoor liever niet gemengd zwemmen.”

Breed draagvlak

In eerste instantie zou Tanir-Ünlü het dameszwemmen zelf moeten bekostigen door zelf het bad te huren. "Buurtcoach Oost Annemiek Ebbers had dezelfde vraag”, vertelt Tanir-Ünlü. "Er bleek dus een breder draagvlak te zijn. We zijn samen met Rozengaarde in gesprek gegaan en konden met de pilot van start gaan. Het is fijn om aan je gezondheid te kunnen werken in een prettige omgeving met een prettige sfeer.” "Het mooie is dat onze initiatieven bij elkaar kwamen”, aldus Celine Koetschruiter, stagiaire social work Saxion Enschede. "We hebben in Gaanderen een damesgroep met dezelfde vraag. Zo kwam het op ons pad om de krachten te bundelen. Ons doel is dat Rozengaarde dit, als de pilot slaagt, zelf over gaat nemen en dat het dameszwemmen een regulier aanbod wordt.” "Buurtplein werkt aan inclusie”, zegt Annemiek Ebbers, Buurtcoach Oost. "Het is ook een belangrijke taak voor de gemeente om iedereen de gelegenheid te bieden om te kunnen sporten. We willen het ook hebben over meer inclusief sporten in Doetinchem. Tijdens de pilot kunnen dames zwemmen tegen een gereduceerd tarief. Dit kan door een bijdrage van het Van Lamsweerdefonds.” "Binnenkort is er een gesprek met het Graafschap College om eventueel stagiaires voor het dameszwemuurtje in te zetten voor toezicht of om zwemles of aerobics te geven”, laat Koetschruiter weten. "Het dameszwemmen is in alle baden van het zwembad. De pilot is nu alleen nog recreatief zwemmen of bewegen in het water. Na de pilot wordt bekeken of er ook zwemles gegeven kan worden.” "Het zou heel fijn zijn als er in de toekomst ook zwemles wordt gegeven voor dames”, laat Tanir-Ünlü weten. "Heel veel vrouwen, zoals mijn moeder, kunnen niet zwemmen. Maar er zijn ook vrouwen van rond de dertig die nooit zwemles hebben gehad. Mijn moeder heeft haar vijf kinderen altijd naar Rozengaarde gebracht voor zwemles, maar ze had zelf niet de mogelijkheid om te sporten. Wat is er mooier om samen te kunnen zwemmen?” "Dames een geldige badenkaart kunnen deelnemen vanuit het Meedoenarrangement”, aldus Ebbers. De pilot dameszwemmen loopt tot en met 19 december op maandagavonden van 21.30 tot 22.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Alle dames zijn welkom.