V.l.n.r.: Netty Flierman, Henk Wubbels en Maria Wolterinck. Foto: PR

V.l.n.r.: Netty Flierman, Henk Wubbels en Maria Wolterinck. Foto: PR

Fotot PR

Inloophuis Oude IJssel wordt Het Oude IJssel Huis

Centrum voor leven met en na kanker

DOETINCHEM – Het Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2 heeft met ingang van deze maand zijn naam veranderd in ‘Het Oude IJssel Huis’. “Voor een naamsverandering moet je een goede reden hebben. Dat doe je niet zomaar”, zegt Maria Wolterinck, voorheen klinisch psycholoog en sinds april van dit jaar manager van Het Oude IJssel Huis. Maria vervult de managementfunctie samen met Netty Flierman, voorheen oncologieverpleegkundige, die eveneens in april van dit jaar is gestart.

Beide dames leggen graag de reden van de naamsverandering uit. “Nederland telt zo’n zeventig huizen die zich richten op psychosociale ondersteuning aan mensen die met kanker te maken hebben. Deze huizen zijn aangesloten bij de overkoepelende branchevereniging IPSO. Onlangs hebben de leden gezamenlijk gekozen voor de ondertitel: Centrum voor leven met en na kanker. Dit betekende voor iedereen een aanpassing. Omdat wij te vaak merkten dat de naam ‘Inloophuis’ verwarrend is, besloten wij om tegelijk met de nieuwe ondertitel ook de naam van het huis aan te passen.” 

De nieuwe naam Het Oude IJssel Huis betekent geen nieuwe dienstverlening. “Wij bieden mensen die met kanker te maken hebben en hun naasten psychosociale ondersteuning. Voor deze mensen is het belangrijk om al in een vroeg stadium te weten dat er voor hen veel mogelijk is. Denk bijvoorbeeld kanker en werk, kanker in het gezin, maar ook aan schilderen en yoga. Door de beoogde en inmiddels prille samenwerking met huisartsen en het Slingeland Ziekenhuis, krijgen onze verwijzers de mogelijkheid meerdere vormen van psychosociale ondersteuning aan te bieden. Het Oude IJssel Huis sluit met zijn aanbod heel mooi aan op de medische zorg die iemand met kanker nodig heeft.”
Ook Henk Wubbels, voorzitter van Stichting Inloophuis Oude IJssel waar Het Oude IJssel Huis onder valt, is tevreden met de nieuwe naam. “Bewust is gekozen om ‘Oude IJssel’ te behouden. Die naam heeft in deze regio een vertrouwde klank gekregen als het gaat om psychosociale zorg aan mensen die met kanker te maken hebben. En nu ook het KWF zich inspant om de Nederlandse centra voor leven met en na kanker, steviger in het financiële zadel te helpen, kunnen wij die zorg verder gaan uitbouwen. Dat betekent een kwaliteitsslag en daar heeft iedereen die met kanker heeft te maken, baat bij.”
Sinds begin dit jaar werkt Het Oude IJssel Huis volgens de principes van Positieve Gezondheid. “Dat is een mooi voorbeeld van zo’n kwaliteitsslag”, aldus Maria. “De beginselen van Positieve Gezondheid bieden een bredere kijk op gezondheid. Met deze bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke en emotionele uitdagingen van het leven om te gaan en om zoveel mogelijk zelf de regie te houden. Onze gastvrouwen/-heren zijn hierin geschoold en hebben daardoor nog meer inzicht in de psychosociale zorgen die iemand kan hebben.”

Zie voor meer info


hetoudeijsselhuis.nl