Foto van De Zumpe. Foto: Erwin van Loo
Foto van De Zumpe. Foto: Erwin van Loo Foto: Erwin van Loo

Klimaatwandelen rond Doetinchem

DOETINCHEM - De Achterhoek bruist van de natuurvriendelijke, ecologische en biologische initiatieven. Projecten waar we trots op mogen zijn, omdat ze allemaal als doel hebben om de Achterhoek mooi en leefbaar te houden, ook voor volgende generaties. Beweging 'Liefde voor het Klimaat' organiseert daarom geregeld fiets- en wandeltochten in steeds een ander stukje Achterhoek. Tijdens die tochten geven enhousiaste vrijwilligers een inkijkje in een aantal mooie projecten. 

Wandelen door Schöneveld en de Zumpe op 5 november
Zaterdag 5 november staat een wandeltocht door Doetinchem en het nabijgelegen unieke natuurgebied de Zumpe op het programma. Wijkverbinder Henk Meijer neemt de wandelaars mee door de wijk Schöneveld. Het project Gezonde Buurt heeft hier gezorgd voor een groenere wijk, met meer parkjes en buitenspeelplekken. Zoals natuurspeelterrein Doetebol, ooit begonnen als een burgerinitiatief voor een speelplekje, dat is uitgegroeid tot een mooie, grote buitenspeelplek met speelbos, amfitheater en blotevoetenpad.

Natuurlijk wordt er een bezoek gebracht aan de Annahoeve, vernoemd naar Anna Reintjes. Zij was de eerste stadsboerin van Doetinchem, met koeien in de Zumpe. Tegenwoordig is op de Annahoeve de dagbesteding van Elver gevestigd, maar het is ook de uitvalbasis van 'Vraag het Anna', een buurtinitiatief om vraag en aanbod van buurtbewoners te koppelen. 

Natuurgebied de Zumpe grenst aan de wijk Schöneveld. De Zumpe bestaat uit vochtige weilanden, moerassen, poelen, slootjes, broekbosjes en houtwallen. Het natte karakter heeft het gebied te danken aan aard en opbouw van bodem en diepere grondlagen. Bijzondere hydrologische omstandigheden, kalkrijk grondwater, kwel en diversiteit speelden een rol in de vorming van het gebied in een laagte tussen de rivierduinen aan de oostkant van Doetinchem. Zo ontstond een uniek natuurgebied met een zeer rijke flora en fauna van een hoge ecologische waarde.

Een deel van dit bijzondere kwelgebied is al sinds 1915 in bezit van de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging). Natuurbescherming was een belangrijk doel tot aankoop toentertijd. 

Tegenwoordig is de Zumpe onderdeel van de Ecologisch Hoofdstructuur en het Gelders Natuurnetwerk. Deze status geldt voor een veel groter gebied dan het terrein van ca. 3,2 ha. van de KNNV waar het allemaal mee begon. In de loop der jaren zijn aangrenzende stukken land van meerdere eigenaren toegevoegd aan het natuurgebied. Die eigenaren hebben onder begeleiding van de Provincie Gelderland en de gemeente Doetinchem de handen ineen geslagen voor het behoud en de ontwikkeling van een uniek natuurgebied, onlangs nog 23 ha. groot, maar volop in de groei. Volgens huidige planning is het einddoel een natuurgebied van maximaal 120 ha.

Erwin van Loo verzorgt een rondleiding door het KNNV- gebied dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. Daarna wordt er terug gewandeld naar het station. 

Wanneer en waar
De Klimaatwandeltocht start op zaterdag 5 november om ca. 11.30 uur. Verzamelen kan vanaf 11.00 uur bij station Doetinchem. Neem zelf lunch en drinken mee en zorg voor stevig, waterdicht schoeisel.

Na afloop, rond 14.30 uur, is er nog gelegenheid om een terrasje te zoeken en na te praten.

Aanmelden en nadere informatie via liefdevoorhetklimaat@gmail.com 

Tevens zijn wij te volgen op Facebook/Instagram.