Henk Wubbels. Foto: Bert Vinkenborg
Henk Wubbels. Foto: Bert Vinkenborg Foto Ben Vinkenborg

Nieuwscafé terug in Amphion

DOETINCHEM - Na een gedwongen afwezigheid van meer dan twee jaar door corona vond op zondag 30 oktober een nieuwe editie van het Gelderlander Nieuwscafé plaats; nu in Amphion. De gasten waren Henk Wubbels samen met Maria Wolterinck van Inloophuis Oude IJssel, Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem en Mart de Kruif, luitenant-generaal buiten dienst en oud-commandant van de landstrijdkrachten. De door Erik Hagelstein samen met Henny Haggeman geleide presentatie van het programma trok in de kleine zaal van Amphion een publiek van meer dan 150 belangstellenden. Tussen de gesprekken zorgde Miranda Rooks, winnares van de Amphion Open-Persprijs, voor de muzikale intermezzo’s.

Door Bert Vinkenborg

Henk Wubbels, voorzitter van Inloophuis Oude IJssel, gaf samen met manager Maria Wolterinck een toelichting op de functie van het huis aan de Plantenstraat in Doetinchem en de verandering van naam. Het inloophuis heet vanaf nu Het Oude IJssel Huis en is een centrum voor leven met en na kanker. Meer dus dan een eindstation. 

Burgemeester Mark Boumans gaf een, soms kritische beschouwing over het proces van de opvang van vluchtelingen en meer recent van Oekraïners op de vlucht voor het oorlogsgeweld in hun thuisland. Uit zijn betoog bleek dat het Rijk naar zijn mening de nodige steken heeft laten vallen. De crisis noodopvang in Doetinchem was hard nodig en elders in Nederland is nog veel meer nodig. Helaas laten veel gemeenten het nog afweten. De overlast van de vluchtelingen in de noodopvang is minimaal. Voor de Oekraïners geldt dat zij onmiddellijk aan het werk kunnen en driekwart heeft al een betaalde baan en voorziet daarmee in een behoefte. Gevraagd naar hoelang deze situatie nog zou kunnen duren liet hij zich voorzichtig uit. Voor de ‘gewone’ vluchtelingen hebben we het dan al gauw over jaren. De Oekraïners zullen naar verwachting afhankelijk van de ontwikkelingen in hun thuisland nog lang hier blijven. Een aantal van hen wordt door particulieren opgevangen.

Luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif doorliep tal van functies binnen de krijsmacht, onder andere als ISAF-commandant in Zuid-Afghanistan. Hij woont tegenwoordig aan de Dorpsstraat in Laag-Keppel, recentelijk een van de drukste straten in de regio. Hoewel geen geboren Achterhoeker voelt hij zich hier helemaal thuis. Zijn mening over de ontwikkelingen in Oekraïne is dat dit conflict nog lang kan duren. Over de nucleaire dreiging die ervan uitgaat is hij gematigd. De verwachting dat de oorlog in Oekraïne snel afgelopen kan zijn kunnen we volgens de oud-generaal vergeten.

Het Nieuwscafé blijkt getuige de publieke belangstelling te voldoen aam een behoefte en is perfect georganiseerd in de uitstekende ambiance van Amphion.